STA

 |  Svet

Kim Jong-un na obisku pri Putinu / »Bolj pomembno kot opozorila iz Washingtona«

Kimova prva pot v tujino po štirih letih

Kim Jong-un in Vladimir Putin na srečanju leta 2019

Kim Jong-un in Vladimir Putin na srečanju leta 2019
© www.kremlin.ru

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je na krovu svojega oklepnega vlaka že prispel v Rusijo, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Vlak je iz Severne Koreje mejo prečkal v rusko regijo Primorsko na skrajnem vzhodu države, so poročale ruske tiskovne agencije in objavile tudi fotografije temno zelenih vagonov vlaka na postaji.

Da je Kimov vlak že prispel v Rusijo, je pred tem navedlo tudi obrambno ministrstvo Južne Koreje, kjer so v ponedeljek tudi prvi poročali o poti severnokorejskega voditelja na srečanje s Putinom.

Gre za Kimovo prvo pot v tujino po štirih letih. Njegovo skorajšnje srečanje s Putinom, ki se trenutno udeležuje letnega gospodarskega foruma v Vladivostoku, so v ponedeljek potrdili tudi v Kremlju in Pjongjangu.

"Očitno kot sosedi naši državi sodelujeta tudi na občutljivih področjih, ki ne bi smela biti predmet javnih razkritij in naznanil."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medijem povedal, da se bosta voditelja pogovarjala o občutljivih temah. "Očitno kot sosedi naši državi sodelujeta tudi na občutljivih področjih, ki ne bi smela biti predmet javnih razkritij in naznanil," je dejal.

Analitiki in ameriški uradniki sicer predvidevajo, da se bodo pogovori vrteli okrog dobav orožja za rusko vojno v Ukrajini. Rusija naj bi želela od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

"Ohranjanje dobrih odnosov z našimi sosedami, med katerimi je tudi Severna Koreja, in iskanje skupnih interesov je za nas zelo pomembno – bolj kot opozorila iz Washingtona."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

V Washingtonu so posvarili, da bo Severna Koreja "plačala ceno", če bo Moskvi dobavila orožje za vojno v Ukrajini. Peskov se je na to odzval z besedami, da so zanje pomembni "interesi obeh držav, ne pa svarila Washington", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

CREvNwiJOi8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.