STA

 |  Svet

Putin / »Vojaško posredovanje proti Madžarski in  Češkoslovaški je bilo napačno«

Napačno ravnanje je privedlo zgolj do dodatnih napetosti v odnosih med državami

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v dolgem govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku med drugim dejal, da je bilo vojaško posredovanje Sovjetske zveze proti Madžarski leta 1956 in proti Češkoslovaški leta 1968 napačno ravnanje, ki je privedlo zgolj do dodatnih napetosti v odnosih med državami.

Moderator je Putina vprašal, kako bi odgovoril tistim, ki trdijo, da se je Sovjetska zveza obnašala kot kolonialna sila, ko je leta 1968 poslala tanke v Prago in leta 1956 v Budimpešto, potem ko so v obeh mestih potekali množični protesti z zahtevami po večji svobodi.

"Že dolgo nazaj smo priznali, da je bil ta del sovjetske politike napačen in je povzročil le napetosti v odnosih. V zunanji politiki ne smemo početi ničesar, kar je v neposrednem nasprotju z interesi drugih narodov."

Vladimir Putin,
ruski predsednik

"Že dolgo nazaj smo priznali, da je bil ta del sovjetske politike napačen in je povzročil le napetosti v odnosih. V zunanji politiki ne smemo početi ničesar, kar je v neposrednem nasprotju z interesi drugih narodov," je dejal Putin.

Opozoril je, da danes države na Zahodu, predvsem ZDA, delajo enake napake, kot jih je takrat Sovjetska zveza. "Pritiskajo na svoje zaveznike, tako imenovane partnerje. Nimajo prijateljev, imajo zgolj interese. To je nadaljevanje dobro znane britanske formule," je še dodal ruski predsednik.

2dYVF6hZM5Q

5oH5AYTBdU8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.