STA

 |  Svet

Putin gre v Severno Korejo

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo ob koncu obiska v Rusiji povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj obišče Severno Korejo. Putin je povabilo sprejel, danes poročajo severnokorejski državni mediji. Dodali so, da je Kim iz Rusije odpotoval na svoj naslednji cilj, a podrobnosti niso navedli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kim je po navedbah severnokorejskih medijev obisk označil za pomembno priložnost za izboljšanje sodelovanja med Severno Korejo in Rusijo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo Rusija dosegla veliko zmago nad svojimi sovražniki. "Vedno bomo z Rusijo," je še dejal Kim na posnetkih, ki jih je predvajala ruska televizija.

"Vedno bomo z Rusijo."

Kim Jong-un,
severnokorejski voditelj

Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Ruski predsednik je novinarjem povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije - proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je sprožil splošno zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.

Za Kima je bila sicer to prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Z oklepnim vlakom je v Rusijo prispel v torek.

MQTDj3sEm3o

iSF7vuOP_uI

iSF7vuOP_uI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.