Golob politizira policijo

Politika nastavljala generalnega direktorja policije mimo vseh strokovnih kriterijev in razpisnih pogojev

© RTV SLO / IN MEDIA RES

Novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar v seriji prispevkov prepričljivo analizira, kako je politika nastavljala generalnega direktorja policije mimo vseh strokovnih kriterijev in razpisnih pogojev, ki jih, kot kaže in kar smo slutili, zares ne izpolnjuje. Tudi v zadnjem prispevku v Odmevih je z dokazili pokazala na delovanje »sprege uradniškega sveta s politiko«, kot so v njem poimenovali patologijo razmerja med njima.

Natečajna komisija Uradniškega sveta, ki jo je vodil Andrej Verhovnik Marovšek, njeni člani pa so bili še Radivoj Uroševič, dr. Andrej Kohont, Marko Rešetič in dr. Gorazd Meško, sicer noče nastopati pred kamerami. Deplasirano se sklicuje na pritiske medijev in protikandidata, kar je prijavila KPK – njene absurdne obtožbe sem že podrobno razčlenil. Resnica je povsem nasprotna: kar nekaj medijev je v času izbirnega postopka opozarjalo javnost in posredno tudi komisijo, da Jušić verjetno pogojev ne izpolnjuje.

Toda zdaj se je novinarka uspela prikopati do ključnega dokumenta, ki služi kar kot dvojni indirektni dokaz: da to res drži in da smo priča grobemu političnemu kadrovanju v policiji. Po njenem prispevku v Odmevih obstaja kar nekaj kandidatov za to, da se po svetu sprehajajo s škrnicljem na glavi, začenši s predsednikom vlade – seveda od sramu!

Krožno sklepanje namesto dokazil

Komisija si je privoščila – verjetno v stiski, saj zdaj že potrjeni generalni direktor ni predložil ustreznih dokazil, na vsak način pa je želela ugoditi politiki, najmanj posredno priznanje -, da je bilo njeno odločanje politično in ne strokovno. V pomoč Jušiću, Poklukarju in Golobu ni priskočila z argumenti in dokumenti, raje je uporabila »krožno sklepanje« – klasično logično prevaro. Prvi poskus njenega argumentiranja je krožen v polnem smislu: Jušić je primeren kandidat, ker »je bil že dvakrat imenovan za vršilca dolžnosti, za kar mora izpolnjevati vse predpisane pogoje«. Mar ni več kot jasno, da je s tem nekaj hudo narobe?

Predstavljajte si, da skorumpirani direktor neke bolnišnice na oddelek za torakalno kirurgijo spravi svojega bratranca, ki je sicer navaden poštar z opravljeno srednjo šolo, a si je iz nekega razloga srčno želel postati torakalni kirurg. Nastavi ga in ta izvaja operacije, po enem letu pa zato, ker je pet pacientov umrlo, izbruhne škandal. Direktor bolnišnice se mora takole braniti pred očitki, da je omogočil delo nekomu brez ustrezne izobrazbe in znanj: »Seveda je izpolnjeval pogoje za delo kirurga, saj je eno leto operiral težke primere!«

Norčevanje iz zdrave pameti

Krožno sklepanje oziroma petitio principii (zahteva po dokazu) izhaja iz trditve, ki se želi dokazati, vendar se nato vrne nazaj k njej, ne da bi se dodala nova informacija ali pa se uporabila neodvisna potrditev. V tem primeru torej, da Jušić izpolnjuje razpisne pogoje za funkcijo zato, ker vendar opravlja to funkcijo in s tem zadosti kriteriju vodstvene izkušnje, kar je očitno argumentacijsko varanje.

Tudi drugi poskus alibizacije njegove primernosti je krožen v polnem smislu: Jušić je primeren kandidat, ker so Poklukarjeve strokovne službe rekle, da je primeren. Uradniški svet pravi, da Poklukar pravi, da je primeren. Poklukar pa nato v kamere v istem prispevku hiti razlagat, dobesedno, da je Uradniški svet kot »neodvisen in strokoven organ« rekel, da je primeren. Saj razumemo, kajne?

Krožni argumenti velikokrat izgledajo kot norčevanje iz zdrave pameti in Golobova vlada zdaj državljanom počne ravno to. Ker jih je veliko zbolelo za kognitivno disonanco (»Važno je, da je naš in da nimamo Janše«), pri takih ni posebej pričakovati, da se bodo nad poniževanjem (svojega) razuma kaj prida pritoževali.

Učbeniki poznajo številne ilustracije in variacije krožnosti. Klasičen zgled je tale: nekateri kristjani so verjeli, da Bog obstaja zato, ker Sveto pismo pravi, da Bog obstaja. Nek avtor se je nekoč pobahal, in ni se šalil, da je njegova knjiga najboljša na svetu, ker je napisana s strani najboljšega avtorja na svetu. Torej je logično, da je najboljša!

Insert iz prispevka novinarke, ki je razkrila sramoten dokument natečajne komisije

Insert iz prispevka novinarke, ki je razkrila sramoten dokument natečajne komisije
© RTV SLO / IN MEDIA RES

Burleska do konca

Ker krožno sklepanje vodi v absurdne in nerazumne trditve ter ne zagotavlja veljavnih argumentov ali dokazov, bi se ga morali otepati. Zgodba z natečajno komisijo nam pove, kako pomembno je razumevanje logičnih zmot v politiki in kako močno moramo pogrešati argumentacijsko kompetenco pri vseh: politikih, medijih in državljanih. Da o Uradniškem svetu, ki proizvaja logične nesmisle, niti ne govorimo! Politiki zato, da ravnajo pravično in racionalno, mediji zato, da lahko uspešno kontrolirajo oblast, državljani pa zato, da se ne pustijo naivno voditi za nos!

Burleska vseh burlesk je, da je Golob ob grobi demontaži Bobnar in Lindava obljubil depolitizacijo policije, toda kar počne, je ravno kristalno jasen dokaz njene politizacije z uporabo političnih sredstev. Cinizem vseh cinizmov je, ko pod krinko dejanševizacije policije nastavlja Janševe kadre. Bobnar in Lindav sta več kot prepoznavno bila ovira na poti nove »prave« politizacije, zato sta morala oditi.

Komisija je sprva ugotovila nepopolno vlogo: dokazil o pogojih ni bilo

Komisija je sprva ugotovila nepopolno vlogo: dokazil o pogojih ni bilo
© RTV SLO / IN MEDIA RES

Sprva tragedija, potem farsa

Slednji je bil žrtvovan tudi zato, ker Golob ni zaupal v njegovo varovanje. Zato si je našel neformalnega svetovalca v varnosti, toda kaj, ko je bil Miloš Njegoslav Milović pravkar pravnomočno obsojen zaradi vpletenosti v fiktivni posel – prejel je poziv na prestajanje eno leto in pol dolge zaporne kazni. No, res fine zaupnike in varnostnike si je našel!

Dobili smo še eno ilustracijo moje začetne slutnje, izrečene pred skoraj letom dni: zgodovina se ponavlja, antijanšizem postaja janšizem, Janša je tragedija, Golob je farsa. Ampak da ne bomo samo moralizirali: bo Jušić po tem razkritju odstopil s svoje funkcije, bo odstopil Poklukar? Bodo mediji dovolj vztrajni in od Goloba zahtevali zamenjavo? Se bosta končno oglasili Tanja Fajon in Asta Vrečko, saj njuni stranki molče podpirata grobo politizacijo policije? Bo imela kakšno javno pripombo ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan? Ali pa bodo kar vsi tihoma pristali na to, da bomo kot državljani ob sladkem povratku Janše na oblast morali poslušati njegove racionalizacije, kako je tudi Golob delal isto kot on?

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.