Uredništvo

 |  Družba

»Nacionalizirati je treba vse naftne družbe in jih postopoma zapreti«

IZJAVA DNEVA

"Med tem, kar zagovarjam, in kar vladajoče elite nazivajo zeleni prehod, sta dve temeljni razliki. Prva je ta, da moramo uvesti kapico največje dovoljene porabe fosilnih goriv in njihovo postopno popolno opuščanje. To pomeni, da moramo preprosto reči, dobro, popolnoma brez emisij moramo biti po 10 ali 15 letih. Nacionalizirati je treba vse naftne družbe in jih postopoma zapreti. Zeleni prehod, ki ga ponuja neoliberalna elita, ne poziva k popolnemu končanju kurjenja fosilnih goriv in zaprtju naftnih družb na razvitem severu. To je temeljna razlika, druga pomembna razlika pa je, da jaz pozivam k socialističnemu zelenemu dogovoru! Socializirati je treba lastništvo produkcijskih sredstev, kmetijskih zemljišč, tovarn in druge infrastrukture. Na drugi strani je treba odpraviti motiv profita kot načina organizacije proizvodnje, profit tudi ne sme biti motiv odnosov med razvitim Severom in razvijajočim se Jugom."

(Profesor in specialist za podnebno in agrarno politiko Max Ajl o tem, da brez odprave neoliberalnega kapitalizma, ki z neokolonializmom in imperializmom vlada svetu, do rešitve za okoljska vprašanja ne bomo prišli; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

Max Ajl

Max Ajl
© Društvo Focus

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.