STA

 |  Svet

Okoljski aktivisti tožijo ministrico / »Utrujeni smo od praznih govorov«

Avstralski ministrici za okolje Tanyi Plibersek očitajo, da ni zaščitila okoljskih znamenitosti pred podnebnimi tveganji zaradi izkoriščanja premoga

Aktivisti ministrici slovenskih korenin Tanyi Plibersek očitajo, da ni želela posredovati v postopku za razširitev rudarskih dejavnosti kljub številnim strokovnim in znanstvenim dokazom o podnebnem tveganju

Aktivisti ministrici slovenskih korenin Tanyi Plibersek očitajo, da ni želela posredovati v postopku za razširitev rudarskih dejavnosti kljub številnim strokovnim in znanstvenim dokazom o podnebnem tveganju
© Wikimedia Commons

Okoljski aktivisti so danes sprožili postopek proti avstralski ministrici za okolje Tanyi Plibersek, ki ji očitajo, da ni zaščitila Velikega koralnega grebena in drugih okoljskih znamenitosti pred podnebnimi tveganji zaradi izkoriščanja premoga. Laburistična vlada je lani po zmagi na volitvah obljubila odločnejši boj proti podnebnim spremembam.

Aktivisti ministrici slovenskih korenin očitajo, da ni želela posredovati v postopku za razširitev rudarskih dejavnosti kljub številnim strokovnim in znanstvenim dokazom o podnebnem tveganju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju okoljskega sveta v zvezni državi Queensland, ki je sprožil tožbo na sodišču v Melbournu, je nezakonito, da ministrica zavrne ukrepanje v zvezi s "podnebno znanostjo".

Primer se osredotoča na vloge za podaljšanje izkoriščanja premoga na dveh mestih v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, ki sta v lasti podjetij MACH Energy in Narrabri Coal Operations. Obe premogovniški podjetji sta se pridružili ministrici v obrambi primera.

"To počnemo, ker smo utrujeni od praznih govorov. Utrujeni smo od tega, da vidimo ministre, kako se fotografijo s koalami, govorijo prave stvari, a ne ukrepajo."

Christine Carlisle,
predsednica okoljevarstvene skupine

Vloge za podaljšanje rudarjenja, ki segajo v leto 2040, so v zaključni fazi postopka odobritve tako na ravni zvezne države kot nacionalni ravni, poroča AFP.

"To počnemo, ker smo utrujeni od praznih govorov. Utrujeni smo od tega, da vidimo ministre, kako se fotografijo s koalami, govorijo prave stvari, a ne ukrepajo," je dejala predsednica okoljevarstvene skupine Christine Carlisle.

Levosredinska laburistična vlada premierja Anthonyja Albaneseja, ki je zaprisegla junija lani, je obljubila odločnejše ukrepanje proti podnebnim spremembam. Vodenje ministrstva za okolje in vodo je Albanese zaupal Tanyi Plibersek.

Avstralija se je zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala emisije ogljika za 43 odstotkov glede na ravni iz leta 2005, da bi do leta 2050 dosegla ničelne neto emisije.

Vendar pa je Albanesejeva vlada zavrnila kakršno koli zavezo glede novih premogovnikov v državi, ki je ena največjih svetovnih izvoznic premoga, še dodaja AFP.

GGzU6csnsoE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.