STA

 |  Svet

Prepovedali neonacistično skupino / »Desni ekstremizem še vedno največja grožnja demokraciji«

Nemška notranja ministrica je prepovedala skrajno desno društvo Hammerskins in več povezanih skupin

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je danes prepovedala skrajno desno društvo Hammerskins in več povezanih skupin. Proti članom pa so izvedli obsežno racijo v več zveznih deželah, ki so jo pripravljali več kot eno leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved predstavlja hud udarec za desne skrajneže, s tem pa so poslali jasen signal proti rasizmu in antisemitizmu, je dejala ministrica Faeser. To je že dvajseta prepoved skrajno desnega združenja v Nemčiji.

Ministrica je ob tem še poudarila, da je desni ekstremizem še vedno največja grožnja demokraciji. "Zato delujemo z vso odločnostjo, da se razbije skrajno desne strukture," je dodala.

"Desni ekstremizem je še vedno največja grožnja demokraciji. Zato delujemo z vso odločnostjo, da se razbije skrajno desne strukture."

Nancy Faeser,
Nemška notranja ministrica

Pri po novem prepovedani skupini gre za podružnico ameriške skupine. V Nemčiji so bili aktivni zadnjih 30 let. Policija je danes preiskala stanovanja 28 domnevnih članov društva v desetih zveznih deželah, med drugim na Bavarskem, v Berlinu in Severnem Porenju-Vestfaliji.

V utemeljitvi prepovedi piše, da je društvo delovalo v nasprotju z ustavnim redom in proti ideji razumevanja med narodi. Obenem so delovali v nasprotju s kazenskim pravom, na dogodkih pa so širili svoje skrajno desna stališča tudi med nečlani.

Prepoved in racijo so pripravljali eno leto, pri tem pa so jim pomagali tudi ameriški partnerji.

HaEfDsWgdUI

vbb__BAVDLE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.