STA

 |  Politika

Kaj bo Golob storil po smrti dveh otrok s srčno napako?

Ministrstvo za zdravje čaka na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe

Robert Golob, predsednik vlade

Robert Golob, predsednik vlade
© Vlada RS / X

Premier Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra, je v izjavi za medije po obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dejal, da bo ministrstvo v primeru smrti dveh otrok s srčno napako na zdravljenju v tujini počakalo na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe.

Med zdravljenjem v Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake, zato so v UKC v tem tednu napovedali zunanji strokovni nazor.

Golob je staršem in svojcem preminulih otrok izrazil sožalje. Današnji obisk je bil namenjen temu, "da začutimo to, s kakšnim upanjem vstopajo starši s svojimi otroki na to pediatrično kliniko", je dejal Golob. Pogovorili so se tudi o tem, kakšne so razmere za delo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

"Prepuščam njemu, da napove tudi ukrepe, ki so bili v tem času pripravljeni in bodo šli v izvajanje takoj ob začetku njegovega mandata."

Robert Golob o novem ministru za zdravje, ki naj bi bil imenovan do konca meseca

Golob se je zahvalil osebju, ki je zelo požrtvovalno, pediatrična klinika pa ena od vrhunskih inštitucij v državi, je dejal.

Vlada in ministrstvo bosta preučila možnosti, kako lahko pomagajo pri tem, da bi zagotovili več osebja na pediatrični kliniki in da se prepoznava njihovo strokovno delo. Pogovarjali so se tudi o tem, kako lahko kot vlada krepijo slovenski javni zdravstveni sistem, ki je po besedah Goloba "eden boljših v Evropi in ki mora tak tudi ostati".

Napovedal pa je tudi, da bo ime novega ministra za zdravje znano do konca tega meseca. "Prepuščam njemu, da napove tudi ukrepe, ki so bili v tem času pripravljeni in bodo šli v izvajanje takoj ob začetku njegovega mandata," je dodal. Na vprašanje, ali je torej odločitev o novem ministru že sprejeta, pa ni želel odgovoriti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.