STA

 |  Kultura

Film Resnica z Niko Rozman prejemnik študentskega oskarja

Nagrajeni filmi lahko s tem priznanjem kandidirajo tudi za prestižne oskarje

Prizor s slovensko igralko Niko Rozman v filmu Resnica

Prizor s slovensko igralko Niko Rozman v filmu Resnica
© HMS

Polurna nemško-srbska drama Resnica (Istina) režiserke Tamare Denić z igralko Niko Rozman je prejemnica nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti. Nagrajeni filmi lahko s tem priznanjem kandidirajo tudi za prestižne oskarje. Podelitev študentskih oskarjev bo 24. oktobra, piše spletni portal MMC RTV Slovenija.

Na 50. študentskih oskarjih jih je bilo od 2443 prijavljenih projektov s 720 univerz z vsega sveta nagrajenih zgolj 14.

"To je povsem nadrealistično," je ob prejemu nagrade povedala režiserka Tamara Denić. "Neznosno smo veseli te nagrade in komaj ubesedimo te občutke. Za ekipo je to veliko priznanje in zahvala za vse naše delo," je dodala. Tudi producent filma Christian Siee je ekipi čestital in dodal, da je nagrada posebna čast in prepoznanje kakovostnega dela ekipe za filmom, piše MMC.

Film, ki je na 44. nemškem filmskem festivalu Max Ophüls Preis v mestu Saarbrücken prejel nagrado občinstva, razkriva zgodbo o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena s hčerko preseliti v Hamburg. Kmalu se izkaže, da se v t. i. varnem zavetju Evrope ne cedita med in mleko. Resnica problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupeno ozračje za objektivne informacije, so vsebino filma povzeli pri SFC.

"To je povsem nadrealistično. Neznosno smo veseli te nagrade in komaj ubesedimo te občutke. Za ekipo je to veliko priznanje in zahvala za vse naše delo."

Tamara Denić,
režiserka

Nika Rozman, ki je v filmu odigrala glavno vlogo, je Jeleno opisala kot polnokrven, večplasten in kompleksen lik ambiciozne fotoreporterke, ki mora zaradi političnih pritiskov pustiti svoje življenje v Beogradu in se s hčerko čez noč odseliti v Nemčijo. "Izjemno ganljiva zgodba, dodelan scenarij in izjemno aktualna tema, ki obravnava svobodo govora, neodvisnost medijev in pomen raziskovalnega novinarstva v današnjem času, so me takoj pritegnili," je pojasnila.

Resnica je bila tudi med študentskimi finalisti za prestižno mednarodno nagrado bafta 2023. Film, ki trenutno potuje po festivalih na tujem, so snemali v Hamburgu in Beogradu. Poleg Nike Rozman v filmu nastopajo Milica Vuksanović, Elizabeta Đorevska, Željko Marović, Matthias Ludwig, Jelena Bosanac in Idil Üner. Scenarij podpisuje David M. Lorenz, direktor fotografije je Andre Stahlmann, avtorja glasbe sta Chrisna Lungala in Hannes Ohde, producent pa Christian Siee. Film je financiral MOIN Hamburg Schleswig-Holstein.

Pretekli nagrajenci študentskih oskarjev so sicer pridobili že 67 nominacij za oskarja in 12-krat tudi osvojili zlat kipec. Kandidirajo lahko v kategorijah kratkega animiranega filma, kratkega akcijskega filma ali kratkega dokumentarnega filma.

m0AC2OV5_J4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.