Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Potniki noči

Intimna družinska kronika, ki najde poezijo v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja

V Kinodvoru bo 27. septembra ob 20.30 premiera filma Potniki noči v režiji Mikhaëla Hersa. Film, prežet z zvoki, glasbo in barvami osemdesetih let, je intimna družinska kronika, ki najde poezijo v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Po projekciji bo sledil pogovor z Mojco Blažej Cirej, voditeljico nočnih pogovorov na Radiu Slovenija.

Pariz, osemdeseta leta. Elisabeth, ki mora po moževem odhodu preživljati sebe in dva najstnika, najde delo pri svoji najljubši nočni radijski oddaji. Ko v studio nekoč vstopi brezdomno osemnajstletno dekle, se Elisabeth odloči, da jo povabi v svoj dom …

"Ključna pri projektu je bila umestitev zgodbe v osemdeseta. Vrniti sem se želel v tisto obdobje svojega življenja, znova odkriti njegove teksture, zvoke in podobe. Občutki in barve osemdesetih so me ustvarili. Nosim jih v sebi. Takrat sem bil otrok, vendar sem od nekdaj sanjaril, da bi vzdušje doživel kot najstnik ali mlad odrasli. Vedno bom obžaloval, da scene osemdesetih nisem izkusil iz prve roke, ampak sem jo odkril šele, ko je že izginjala. Snemanje filma mi je omogočilo, da sem se tja vrnil v starosti, v kateri bi si takrat želel biti," je zapisal režiser.

V filmu se pravzaprav zgodi veliko: ločitev, začetek ljubezenske zgodbe, prehod otrok v odraslo dobo. To so pomembni življenjski dogodki, resnično dramatični premiki." Toda rad imam odmike in ovinke, saj je tudi življenje sestavljeno iz takšnih trenutkov. Moji filmi ne temeljijo na konfliktih. V Potnikih noči se imajo liki radi, pomagajo si, skrbijo drug za drugega. Dobrohotnost in velikodušnost sta – vsaj zame – lastnosti velikih filmskih junakov. Vsi moji liki imajo v sebi krhkost, v kateri skušam najti lepoto, tako da bi se ljudje v svoji osamljenosti počutili razumljene. To mi je všeč tudi kot gledalcu; življenje naredi malce lažje," je še zapisal režiser.

aTlqZxeKhAI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.