STA

 |  Politika

Golob / »Na račun obnove bomo morali kakšno pravico tudi odvzeti«

Predsednik vlade je obljubil pospešitev postopka nakazil in napovedal, da bo zakon o obnovi in razvoju v Državnem zboru (DZ) verjetno oktobra

Robert Golob med intervjujem za Radio Slovenija

Robert Golob med intervjujem za Radio Slovenija
© Radio Prvi / Aleš Uršej / MO SG

Po zagotovitvi sredstev po avgustovski umi se je vlada znašla v likvidnostni zanki, ko je denar odobren, a zaradi postopkovnih zapletov, namenjenih transparentnosti, še ni izplačan, je za Radio Slovenija pojasnil premier Robert Golob. Obljubil je pospešitev postopka nakazil in napovedal, da bo zakon o obnovi in razvoju v DZ verjetno oktobra.

Kot je v pogovoru dejal predsednik vlade, po veliki solidarnosti v prvih dneh po ujmi danes v nekaterih delih Slovenije in pri interesnih skupinah, ki bi se morale čemu odpovedati, opažajo odpor. A vlada je po njegovih besedah odločena, da bo vsem štirim regijam, ki so bile prizadete v avgustovski ujmi, pomagala, da se znova postavijo na noge.

Golob priznava, da državni mlini meljejo počasi, a to ne sme biti izgovor za počasnost pri izplačilu nakazil. "A ker želimo, da je denar porabljen transparentno, smo zdaj v likvidnostni zanki, ki se je iz Ljubljane morda malo manj zavedamo, zato je bil sredin obisk Koroške pomemben," je dejal. Kot je pojasnil, je vlada že na sredini seji na Koroškem poudarila, da zaradi transparentnosti ne sme trpeti hitrost nakazil.

"Prihodnji teden imamo na mizi operativne zadeve. Verjamem, da bomo to zanko v naslednjih tednih razrešili v zadovoljstvo vseh in postopek nakazil maksimalno pospešili," je zagotovil.

"To je neki cilj, ki smo si ga postavili predvsem zato, da del sredstev za obnovo po poplavah dejansko najdemo tudi znotraj zdaj predvidene porabe. To pomeni, da bomo komu morali tudi vzeti kakšno pravico. Nič zato, ker vemo, da vlagamo v prave stvari, v pomoč prizadetim ljudem, in tudi v razvoj tistih regij, ki to najbolj potrebujejo. Mogoče bomo pa prav zaradi tega, ker bomo zdaj bolj pregledno nadzorovali porabo davkoplačevalskih sredstev, našli tudi kakšno učinkovitost tam, kjer bi jo sicer spregledali."

Robert Golob,
premier

Pojasnil je, da je zakon o obnovi in razvoju trenutno v pripravi in bo v državnem zboru najverjetneje v oktobru. V zakonu, ki bo med drugim podrobneje opredeljeval delo sklada za obnovo, bo del namenjen tudi specifičnim problematikam razvoja regij. "Povezljivost regij bo ena od točk v tem zakonu," je napovedal Golob, ki ob sprejemanju zakona pričakuje različne poglede, ne pa zavlačevanja opozicije.

Dotaknil se je tudi proračunov za leti 2024 in 2025, ki naj bi ju danes po napovedih sprejela vlada. V proračunu želijo po Golobovih besedah najti sredstva za obnovo znotraj obstoječe porabe, kar pomeni, da bo treba kakšno pravico komu tudi vzeti. Predvideno je varčevanje po resorjih za štiri odstotke, a Golob je jasen, da tega reza ne bo povsod.

Premier je za letošnjo zimo napovedal cenejše ogrevanje na zemeljski plin. "V prihodnji sezoni si lahko ljudje zaradi padca cen obetajo znižanje cen stroškov za ogrevanje. Temu bo sledila vladna regulacija - sledili bomo temu, da se stroški ogrevanja z zemeljskim plinom spustijo," je dejal. Pri elektriki pa bo vlada skušala zadržati sedanje stanje. "Tu ne moremo iti nižje. Ne bomo šli v sprostitev cen, ampak bomo še naprej izvajali regulacijo," je še pojasnil v pogovoru za Radio Slovenija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.