Damjana Kolar

 |  Kultura

Jutranja zvezda / Simbol upanja in boljše prihodnosti

Krstna uprizoritev dramatizacije romana Karla Oveja Knausgårda

© Peter Uhan

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo, 7. oktobra ob 18.00 krstna uprizoritev dramatizacije romana Karla Oveja Knausgårda Jutranja zvezda v režiji Ivice Buljana. Goran Vojnović je dramatizacijo napisal po naročilu Drame. Knausgård, sloviti norveški avtor, ki velja za enega največjih sodobnih pisateljev, v Jutranji zvezdi prepleta filozofske teme in prizore iz vsakdanjega življenja, ki pa – obsijano z novo, srhljivo lepo in orjaško zvezdo – ni več tako vsakdanje. 

Karl Ove Knausgård v Jutranji zvezdi opiše dogajanje, ki je skoraj v celoti skoncentrirano v dva septembrska dneva. Roman osvetli razburkanost notranjega sveta in ponudi vpogled v zelo osebno razumevanje in doživljanje človekovega obstoja. Pesnik, pisatelj, novinar in kritik Miljenko Jergović je v gledališkem listu zapisal, da je vsaka od oseb v Jutranji zvezdi pravzaprav glavna oseba: "Ne samo zato, ker so poglavja oblikovana skoz epizode njihovega življenja, temveč veliko bolj zato, ker je v vsako osebo vtisnjen po en živ človek."

"Zanimajo me usode likov srednje generacije, ki so v zrelih letih in želijo svoje življenje okronati z uspešno kariero ter stabilnimi intimnimi in družinskimi odnosi. Knausgårdove osebe preživljajo slabe dni svojega življenja, v lastnih bojih, krizah vere v karkoli, v eksistencialnem obupu. Razlage so pomanjkljive, a življenje gre naprej in sprašujemo se, ali liki slutijo svojo usodo."

Ivica Buljan,
režiser

Režiser Ivica Buljan na odru preplete različne zgodbe, ki interferirajo v romanu oziroma v dramatizaciji. Jutranjo zvezdo opše kot simbol upanja in boljše prihodnosti: tako v kontekstu sodobnega posameznika – ki se v življenju sooča z najrazličnejšimi strahovi in preizkušnjami – in skupnosti, ki jo ob vseh razlikah povezuje zazrtost v isto nebo. Tako tudi smrt, ki je eden od ključnih motivov Jutranje zvezde, uprizoritev obravnava z vidika njene življenjske "normalnosti" in neizbežnosti."

"Zanimajo me usode likov srednje generacije, ki so v zrelih letih in želijo svoje življenje okronati z uspešno kariero ter stabilnimi intimnimi in družinskimi odnosi. Knausgårdove osebe preživljajo slabe dni svojega življenja, v lastnih bojih, krizah vere v karkoli, v eksistencialnem obupu. Razlage so pomanjkljive, a življenje gre naprej in sprašujemo se, ali liki slutijo svojo usodo. Ne samo da znanstveniki in strokovnjaki nimajo razlage za naravni pojav na nebu, za novo osupljivo svetlobo, ampak se dogajajo tudi težko razumljive in nenavadne stvari, skratka, to je roman o pojavih in dogodkih, ki jih ne razumemo povsem, o ljudeh, ki jim je težko vzpostaviti nadzor nad svojim življenjem, in o tem, kaj se zgodi, ko se sprostijo temne sile sveta," je zapisal Buljan.

V uprizoritvi nastopajo: Marko Mandić, Pia Zemljič, Vojko Zidar, Petra Govc, Uroš Fürst, Jakob Merkač k. g., Ivan Javornik k. g., Brina Miholič k. g., Gregor Baković, Nina Valič, Silva Čušin, Benjamin Krnetić, Polona Juh, Rok Vihar, Iva Babić, Janez Škof, Matija Rozman, Eva Jesenovec, Jaš Fujs k. g., Saša Pavček (na premieri in prvih ponovitvah jo bo zamenjala Zvezdana Mlakar), Maja Sever, Gorazd Logar, Valter Dragan in Maja Končar.

Avtorsko ekipo sestavljajo še umetniški svetovalec Robert Waltl, dramaturginja in urednica gledališkega lista Mojca Kranjc, scenograf Aleksandar Denić, kostumografinja Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektor Arko, oblikovalec svetlobe son:DA, oblikovalka videa Toni Soprano Meneglejte, oblikovalka maske Merima Čehić in asistentka kostumografinje Ana Janc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.