STA

 |  Svet

»Prištini ne moremo izročiti nikogar, ker Kosova ne priznavamo kot države«

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zanikal tudi namigovanja Prištine, da je bil v nedavne napade na Kosovu vpleten njegov sin Danilo Vučić

Beograd Prištini ne namerava izročiti Milana Radoičića, ki je prevzel odgovornost za organizacijo nedavnega napada na severu Kosova, je za britansko mrežo Sky News dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Obenem je znova zanikal vpletenost Beograda v napad in tudi zadnja namigovanja Prištine, da je bil vanj vpleten njegov sin Danilo Vučić.

"Prištini ne moremo izročiti nikogar, ker Kosova ne priznavamo kot države," je izjavil Vučić v intervjuju za Sky News, ki so ga konec tedna povzeli kosovski in srbski mediji. Dejal je, da je bil Radoičić kot podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste njegov tesen sodelavec, ne pa tudi prijatelj.

Radoičić je prevzel odgovornost za organizacijo napada na kosovsko policijo v kraju Banjska 24. septembra, v katerem je bil ubit policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci. Tedaj je odstopil tudi z mesta podpredsednika Srbske liste.

Srbska policija ga je prejšnji teden pridržala, a so ga po enem dnevu izpustili iz pripora. Kosovo je zahtevalo njegovo izročitev.

Tožilstvo v Beogradu je Radoičića obtožilo več kaznivih dejanj, med drugim mu očita, da je dobavljal orožje, strelivo in eksplozivna sredstva iz Tuzle v Bosni in Hercegovini.

Priština medtem trdi, da je orožje napadalcem zagotovil Beograd. O tem naj bi po navedbah kosovske policije pričale tudi fotografije srbske vojaške opreme, ki so jo zasegli po napadu.

Vučić je v pogovoru za Sky News zavrnil te obtožbe. Po njegovi oceni je enostavno najti orožje, in to ne samo na črnem trgu.

Kosovski premier Albin Kurti je konec tedna, prav tako v pogovoru za Sky News, sicer znova obtožil Beograd vpletenosti v napad. Enako je v nedeljo ponovil kosovski minister za notranje zadeve Xelal Svecla, dokaz za to pa naj bi bila po njegovi oceni povezava med sinom srbskega predsednika Danilom Vučićem in enim od napadalcem.

"Danilo je bil že nekajkrat tu, on je razpihoval nacionalistična čustva pri lokalnih Srbih, zdaj pa dokazujemo njegove neposredne povezave z najekstremnejšimi elementi," je zapisal Svecla na družbenem omrežju Facebook. Pojasnil je, da so našli osebne dokumente enega od napadalcev, ki je bil po njihovih informacijah večkrat na Kosovu z Danilom Vučićem.

Vučić je njegove navedbe že zanikal. V nedeljo zvečer je na družbenem omrežju Instagram sporočil, da njegov sin nima nobene povezave z napadom, razen da "ima rad Srbijo in Kosovo kot njen del".

3U2Th4TC5BM

3TAceUr3-GY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.