Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Angeli v Ameriki

Angeli v Ameriki
© Ivian Kan Mujezinović

Angeli v Ameriki, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 15/10 ob 17.00

Po dobro sprejeti majski uprizoritvi v Mini teatru prihaja drama Angeli v Ameriki, gejevska fantazija na nacionalne motive Tonyja Kushnerja, še na oder Slovenskega mladinskega gledališča, in sicer v režiji Nine Rajić Kranjac. Kushner zajame pozno dvajseto stoletje, čas, ko stari svet razpada in se drobi, novi svet pa se še ni vzpostavil; Angeli v Ameriki so tako drama ostre in široke diagonale, ki spaja žive in mrtve, raj in pekel, levico in desnico, komunizem in kapitalizem, angele in ljudi, disko in pogreb. V drami sledimo prestrašenim otrokom nekega okrutnega obdobja, ki so v valu epidemije aidsa omejeni na vsega nekaj prijateljskih vezi in naključij.

Herman Pivk: HA – LO; Galerija Photon, Ljubljana

Do 17/11

Galerija Photon nadaljuje program ob svoji dvajsetletnici in gosti samosvojega fotografa Hermana Pivka, ki vztrajno razvija prepoznaven slog, potopljen v monokromne naplavine nedoločljivega časa, ki je toliko včerajšnji, kolikor je današnji. Njegova dela so z odtisi na aluminijaste plošče pridobila nestvarno bleščavo kovinskega sijaja. V prerezu približevanja civilizacijskim travmam o minevanju in nehanju poskušajo stkati vez z nedoumljivimi rituali, ki kot znak večne prisotnosti za sabo arhetipsko puščajo sled simbolnega. Kot je zapisal kustos Marko Košan, so razstavljena Pivkova dela »odmev notranjega klica, ki išče odgovor na najbolj izmikajoče večno vprašanje: kje smo?«.

Klinika Denisa Kataneca + Before Time, Kino Šiška, Ljubljana

13/10 ob 19. uri

Denis Katanec, eden najbolj edinstvenih sodobnih glasov in avtorjev v regiji, se vrača v Ljubljano. S svojo skupino Klinika Denisa Kataneca in novim albumom Kao Zor Kor, ki spaja žanre, kot sta avant-folk in shoegaze z dobro mero psihedelije, bo v Kinu Šiška prvič nastopil na samostojnem koncertu, občinstvo pa bodo ogrevali zmagovalci Špil lige in ena najobetavnejših mladih zasedb, kamniški Before Time. Bend se na prvencu Omni izogiba prevladujočim sodobnim pop trendom in niza melodične indie rock skladbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.