Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Noč groze, gorja & gravža

Česa takega še niste videli: v ljubljanskem Kinodvoru bodo v noči z 31. oktobra na 1. november pripravili tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr.

Govori z mano

Govori z mano

31. oktobra 18:00: Beau se boji
(Beau Is Afraid, 2023, Ari Aster)

Beau (Joaquin Phoenix), deviški, osamljeni, čudaški, razdejani in res prestrašeni sin posesivne matere, se zbuja v mučnem kozmičnem vicu, v katerem ga trgajo in jedkajo otroške travme, teror negotovosti, zadušljivi kaos tesnobe, smrtne fantazije, spirale sramu, norost seksa, disonantne transfiguracije velemestnega nasilja, spomini na prekinjeno poletno romanco in spektakel ojdipskih nevroz, ki se spodvijejo v unikaten, že kar konceptualen puzzle, črno luknjo družinskih vrednot in zločinov. Freud bi lucidne sanje tega imerzivnega, ultimativnega grešnika, bizarnega meniha, ki ob rojstvu ni zajokal in ki mu ne bo nikoli bolje, interpretiral še globoko v 21. stoletje. Film Beau se boji je videti kot morasta in psihedelična zajčja luknja, posneta skozi groteskno žalostne oči zajčje luknje, kot labirint, posnet skozi oči filmov, ki jih v sedemdesetih niso posneli, kot smeh skozi oči sence, kot Kafka skozi oči Charlieja Kaufmana. Film, ki se rokuje s sabo. Česa takega še niste videli.

21.30: Lov na volkove
(Neugdaesanyang, 2022, Kim Hong Sun)

Predstavljajte si Osmega potnika, le da se ne dogaja na trgovski ladji, ki pluje po vesolju, ampak na trgovski ladji, ki pluje po morju in s katero skušajo s Filipinov v Korejo prepeljati nevarne jetnike, prave pošasti, ki pa na ladji – Letalu prekletih – naletijo na sebi enakega. No, hujšega – hiperzombijskega supervojaka. In še preden rečete splatter, se vse palube že prelevijo v karnevalske klavnice, kempovski action painting, toda ladja se ne ustavi – kot kapitalizem, ta predatorski morski pes, ki ga prav tako poganja kri.

00:05: Govori z mano
(Talk to Me, 2022, Danny Philippou & Michael Philippou)

Mia (Sophie Wilde), zbegana, odtujena, osamljena najstnica, ki skuša preživeti svoje travme, očetovo depresijo in materino smrt (overdose), se s prijateljem in prijateljico udeleži spiritistične seanse, na kateri lahko udeleženci pustijo, da jih – s pomočjo balzamirane porcelanske roke – obsede demon, a se ga morajo potem v minuti in pol znebiti, sicer bo ostal in se jih polastil. Demon je kot droga, kot fiks, a nič ni nasilnejšega od te blaženosti, strašnejšega od razsvetljenosti, mračnejšega od zamujenega stika z materjo, kaotičnejšega od odraščanja in srhljivejšega od entitet, ki impersonirajo človeka.

02:10: Besna Becky
(The Wrath of Becky, 2023, Matt Angel & Suzanne Coote)

Kdor je pred tremi leti videl Becky, je lahko užival v tem, kako je Becky (Lulu Wilson), manična, jezna trinajstletnica, brutalno, sarkastično, groteskno obračunala z neonacisti. Zdaj, v Besni Becky, se vrne, le da se tokrat zaleti v Noble Men (okej, Proud Boys), pripadnike »patriotske« paravojaške milice, bebave primitivce in pučiste, ki naredijo hudo napako – ne le da ubijejo njeno novo gostiteljico, ampak ji ukradejo tudi psa Diega. A njihova napaka je že to, da so fašisti in rasisti. Diego pa tak ljubitelj mesa.

04:00: Družinska večerja
(Family Dinner, 2022, Peter Hengl)

Ljubitelji mesa se za veliko noč zberejo na odročnem posestvu avtorice kuharskih bestsellerjev (Pia Hierzegger), specialistke za diete. Tja pride tudi njena nečakinja Simi (Nina Katlein), neustrašni citat španske Pujse, ki se skuša znebiti odvečne teže, a se ji kmalu zazdi, da v tej družinski dinamiki nekaj ne štima – vse tiste čudne napetosti, morbidnosti in ritualne norosti jo navdajajo z nelagodjem, a se v nasprotju z drugimi na srečo posti. Družinska večerja, črna kronika body shaminga in družinskih vrednot po avstrijsko, ki bi jo lahko oglaševali s sloganom »Požrimo se«, je dobra reklama za post in slaba reklama za veliko noč. Po pol ure vas ima, da bi stekli domov in preverili, če vam je kdo stikal po hladilniku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.