STA

 |  Svet

Biden opozarja Izrael / »To je prilivanje olja na ogenj«

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da ima Izrael ima pravico, da se odzove na pobijanje svojih ljudi, obenem pa je poudaril, da mora Izrael storiti vse, da zaščiti nedolžne palestinske civiliste

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ima Izrael pravico do obrambe po krvavih napadih skrajnega palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra, vendar mora storiti vse za zaščito palestinskih civilistov na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izrael ima pravico in dodal bi, da tudi odgovornost, da se odzove na pobijanje svojih ljudi," je dejal Biden novinarjem pred Belo hišo. Voditelje Hamasa je obtožil, da se strahopetno skrivajo za palestinskimi civilisti, a poudaril, da mora Izrael spoštovati vojno pravo.

"Izrael mora storiti vse, kar je v njegovi moči, čeprav je to težko, da zaščiti nedolžne civiliste," je dejal in pozval tudi k takojšnjemu prenehanju napadov judovskih naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu. "To je prilivanje olja na ogenj. Napadajo Palestince na krajih, do katerih so upravičeni, in to se mora takoj končati," je dejal.

"Izrael ima pravico in dodal bi, da tudi odgovornost, da se odzove na pobijanje svojih ljudi."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Ob vse večjem mednarodnem pritisku za humanitarno prekinitev ognja je Biden na novinarski konferenci z gostujočim avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem še povedal, da v sredinem telefonskem pogovoru od izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja ni zahteval, da Izrael odloži morebitno kopensko ofenzivo na območje Gaze do osvoboditve izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas. "To je njihova odločitev," je dejal in pojasnil, da mu je dejal, da je treba, če je le mogoče, talce rešiti.

Izrael bombardira Gazo od 7. oktobra, ko so pripadniki Hamasa napadli Izrael in ubili 1400 ljudi ter jih ugrabili več kot 200. V izraelskih povračilnih napadih na območje Gaze je bilo po palestinskih podatkih doslej ubitih že več kot 6500 Palestincev.

DonX8MpSbZA

Uzp40X0ZMF0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.