Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

Od 2. do 5. novembra v Slovenski kinoteki

Feminizem WTF

Feminizem WTF

Med 2. in 5. novembrom bodo v  Slovenski kinoteki potekali Dnevi nemško govorečega filma, tradicionalni pregled sodobne filmske produkcije iz nemško govorečih dežel, ki ga že tretje leto zapored pripravljajo v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom, Goethe-Institutom Ljubljana in Veleposlaništvom Švice. Na ogled bodo najnovejši celovečerni filmi iz Avstrije, Nemčije in Švice. V letošnji program so uvrstili pet igranih celovečercev in en dokumentarni film.

Dneve bodo odprli v četrtek, 2. novembra, ob 19. uri, in sicer z najnovejšim filmom nemške režiserke, scenaristke in igralke Margarethe von Trotta, ki velja za eno vodilnih imen nove nemške kinematografije in evropskega avtorskega filma. V filmu Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo (2023) spregovori o tesnobah karizmatične avstrijske pisateljice Ingeborg Bachmann (1926–1973), ki jih je ta doživljala na vrhuncu kariere po razhodu s švicarskim dramatikom Maxom Frischem, in o njenem osvobajajočem potovanju v egiptovsko puščavo. V vlogi Ingeborg Bachmann, ene ključnih literarnih osebnosti 20. stoletja, nastopa Vicky Krieps. Slavna cineastka von Trotta je pogosto snemala filme o ženskah, ki so spreminjale zgodovino – o Rosi Luxemburg, Hildegarde iz Bingna in Hannah Arendt. 

YwmTwjHJo6Y

V petek, 3. novembra, bodo na sporedu Ženske Miesa van der Roheja (Sabine Gisiger, 2023), vznemirjajoča družinska zgodba, ki z uporabo neobjavljenih filmov, podob in dokumentov ustvari portret slavnega arhitekta in uokviri duh moderne. V filmu nastopajo ženske, povezane z arhitekturno ikono Miesom van der Rohejem. Sledil bo avstrijski dokumentarec Feminizem WTF (2022), v katerem avstrijska režiserka Katharina Mückstein razmišlja o aktualnih feminističnih razpravah in analizira potencial intersekcijskega feminizma. Po projekciji bo pogovor z avtorico filma.

e1TD2hXqbXw

V soboto, 4. novembra bodo najprej predvajali avstrijski film Zvezde pod mestom (Chris Raiber, 2022) romantično zgodbo o fantu, ki se je v otroštvu zaobljubil, da se ne bo nikoli zaljubil, saj noče iti po očetovih stopinjah in doživeti njegove usode. Potem pa začne delati v majhnem uradu za najdene predmete pri dunajski podzemni železnici, kjer sreča lepo in živahno Caro. Zvečer bo na ogled še nemški film Izmerjeni človek (Lars Kraume, 2023) o etnologu Alexandru Hoffmannu, ki se na univerzi znajde v vrtincu evolucionistične rasne teorije s konca devetnajstega stoletja in išče dokaze, da bi izpodbijal teze o superiornosti bele rase.

Dnevi se bodo zaključili v nedeljo, 5. novembra, s ponovitvijo filma Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo in nemškim celovečercem Zbornica (İlker Çatak, 2023), ki govori o deziluzijah mlade in predane učiteljice ob prvi službi v srednji šoli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.