STA

 |  Svet

»Rad bi prosil za odpuščanje za to, kar so Nemci tukaj storili vašim prednikom«

Nemški predsednik se je v Tanzaniji opravičil potomcem več sto tisoč žrtev nemškega kolonialnega nasilja

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v sredo v Tanzaniji opravičil potomcem več sto tisoč žrtev nemškega kolonialnega nasilja. Zavezal se je, da bo o teh grozodejstvih ozaveščal v svoji državi in dodal, da je Nemčija pripravljena sodelovati s Tanzanijo pri "repatriaciji kulturnih predmetov in človeških ostankov".

"Rad bi prosil za odpuščanje za to, kar so Nemci tukaj storili vašim prednikom," je dejal med obiskom muzeja Maji Maji v mestu Songea. Izrazil je upanje, da si bosta Nemčija in Tanzanija lahko prizadevali za skupen pogled na preteklo zgodovino.

Steinmeier je v muzeju položil rdečo vrtnico na grob poglavarja Songea Mbana, ki so ga leta 1906 skupaj s 66 drugimi voditelji usmrtili nemški kolonialisti. Prav tako se je sestal z njegovimi potomci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Rad bi prosil za odpuščanje za to, kar so Nemci tukaj storili vašim prednikom."

Frank-Walter Steinmeier,
nemški predsednik

"Pridružujem se vam pri žalovanju za poglavarjem in vsemi, ki so bili ubiti. Obljubljam, da si bomo skupaj z vami prizadevali najti lobanjo poglavarja v Nemčiji," je še dodal.

Podobno je dejal tudi v torek v Dar es Salaamu, kjer je obljubil, da je Nemčija pripravljena sodelovati pri "repatriaciji kulturnih predmetov in človeških ostankov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tanzanija je bila od leta 1885 del Nemške Vzhodne Afrike. Med letoma 1905 in 1907 je bila ta kolonija prizorišče enega najbolj krvavih uporov. Upor Maji Maji so sprožili domačini, potem ko so jih nemški kolonialisti silili k pridelavi bombaža za izvoz.

Po zadušenem uporu leta 1907 so glave nekaterih uporniških voditeljev odsekali in odpeljali nazaj v Nemčijo, da bi jih razstavili v muzejih. Strokovnjaki ocenjujejo, da je bilo med uporom ubitih med 200.000 in 300.000 ljudi.

Nemška kolonialna prisotnost v Tanzaniji se je končala s porazom v prvi svetovni vojni.

d8onbkmsgkM

yx7iJo72gtg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.