Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / 34. Liffe

Letošnji festival bo ponudil 89 celovečernih in 14 kratkih filmov

Varuhi formule

Varuhi formule

Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe bo v 34. izdaji ponudil 89 celovečernih in 14 kratkih filmov. Novost letošnjega festivala, ki bo potekal od 8. do 19. novembra, je novo prizorišče - dvorana AGRFT. 

Sekcija Perspektive, uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec bo ponudil raznolik nabor filmov iz številnih držav, od desetih jih štiri podpisujejo režiserke. Baskovski film 20.000 vrst čebel je opisal kot enega bolj poetičnih filmov v Perspektivah. Kos kos robida prinaša grenko-sladko zgodbo z gruzijskega podeželja. Irski film Lola je duhovita fikcija, ki je zanimiva tudi po formalni plati, ameriški film Reality prinaša realistično rekonstrukcijo resničnega dogodka, španski film Samsara je meditativen in melanholičen film, delno posnet v Laosu.

lxJ6g1-7joQ

Ameriški film Sladki vzhod so opisal kot ameriški neodvisni film v najbolj žlahtni tradiciji, grški Tišina 6-9 je odštekan film, ki prinaša skrivnostno, nadrealistično ljubezensko zgodbo. V filmu Totem družinsko rojstnodnevno praznovanje postane subtilno stičišče življenja in smrti, madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek, ter nemški film Zadnji večer.

cHeaZI_OB6A

Tekmovalni program kratkih filmov Evropa na kratko so pripravili pri Društvu za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Sestavljajo ga trije sklopi, v katerih bodo prikazali 14 kratkih filmov iz 15 držav. Zastopani so vsi filmski žanri, prisotni so tudi žanrski hibridi, vodilo izbora je bilo predstavitev evropskih kratkometražnih vrhuncev. V tekmovalnem programu sta tudi slovenska filma Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič in Škatla Tomaža Pavkoviča.

Sekcija Predpremiere bo ponudila filmske vrhunce, odkupljene za predvajanje po Sloveniji. Med njimi so Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa, Niti besede Hanne Slak, Opazovanje Janeza Burgerja, Priscilla Sofie Coppola, Rdeče nebo Christiana Petzolda, Srečno naključje Woodyja Allena in Varuhi formule Dragana Bjelogrlića, ki je tudi otvoritveni film letošnjega festivala, in Zelena meja Agnieszke Holland.

tBENfT5kfa0

oRffGCrvuCI

qKg3XzPHStY

Wx04ykUXTAA

Sekcija Kinobalon, ki je namenjena otrokom in mladim in jo pripravljajo v sodelovanju s Kinodvorom, bo po besedah vodje programa za mlada občinstva v Kinodvoru Petre Slatinšek ponudila pet celovečernih filmov. Kinotripova mladinska žirija pa si bo ogledala pet celovečercev iz različnih programskih sklopov ter podelila nagrado mladinske žirije Kinotrip.

Retrospektiva, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko, bo posvečena Francescu Rosiju in italijanskemu političnemu filmu. Kot je povedal urednik filmskega programa v kinoteki Igor Prassel, je Rosi pomemben in velik, a tudi nekoliko pozabljen avtor. Retrospektiva bo poleg sedem njegovih ponudila filme še nekaterih drugih italijanskih režiserjev.

Fokus je letos posvečen Argentini. Prikazali bodo šest filmov, ki predstavljajo novo podobo argentinskega filma, ki je precej bolj komunikativna, kot je bil argentinski film v preteklosti.

Sekcija Kralji in kraljice bo ponudila stvaritve prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, sekcija Panorama svetovnega filma festivalske favorite s petih celin, Ekstravaganca, t. i. polnočni kino, raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine, sekcija Jadranska mreža festivalov bo ponudila šest filmov.

V spremljevalnem programu bosta mojstrski delavnici Dragana Bjelogrlića in Hanne Slak ter javni posvet ob izidu angleško-slovenskega slovarja avdiovizualnega besedišča.

Na Liffu bodo ob že omenjenih podelili še nagrado FIPRESCI mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, nagrado žirije Art kino mreže Slovenije in nagrado občinstva zmaj.

V Ljubljani bo Liffe gostoval na šestih prizoriščih, z ostalimi lokacijami - Maribox Maribor, Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Kino Union Celje - pa bo nagovoril tudi občinstvo izven metropole. Del programa - izbor 13 filmov - ohranjajo na VOD - video na zahtevo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.