STA

 |  Svet

ZDA / Leto dni pred volitvami v anketah porazne številke za Bidna

Njegov volilni štab opozarja na podobno slabe ankete za Baracka Obamo leta 2011 in demokratsko stranko pred kongresnimi volitvami leta 2022

Biden se lahko v tej anketi tolaži s tem, da ima pozitivno mnenje o njem 33 odstotkov volivcev, o Trumpu pa 29 odstotkov

Biden se lahko v tej anketi tolaži s tem, da ima pozitivno mnenje o njem 33 odstotkov volivcev, o Trumpu pa 29 odstotkov
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden se leto dni pred volitvami za drugi mandat sooča s poraznimi številkami v javnomnenjskih anketah. Njegov volilni štab na to odgovarja, da je do volitev še daleč in opozarja na podobno slabe ankete za Baracka Obamo leta 2011 in demokratsko stranko pred kongresnimi volitvami leta 2022.

Anketa časopisa New York Times in kolidža Sienna ugotavlja, da bi Biden v šestih ključnih državah, ki jih je osvojil leta 2020, vodilnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa trenutno premagal le v Wisconsinu. Izgubil bi v Arizoni, Nevadi, Pensilvaniji in Georgii, v Michiganu pa je podpora izenačena.

Anketa televizije ABC in inštituta Ipsos ugotavlja, da 76 odstotkov Američanov meni, da gredo stvari v napačno smer. Bidnu je podpora med temnopoltimi volivci in volivci latinsko-ameriškega izvora padla s 87 odstotkov v vzporednih anketah volitev 2020 na 49 odstotkov oziroma s 65 na 33 odstotkov.

Biden se lahko v tej anketi tolaži s tem, da ima pozitivno mnenje o njem 33 odstotkov volivcev, o Trumpu pa 29 odstotkov.

Prav tako v nedeljo objavljena anketa televizije CBS in organizacije YouGov kaže, da bi Trump trenutno na volitvah dobil 51 odstotkov glasov, Biden pa 48 odstotkov. Leta 2020 je Biden dobil 51 odstotkov glasov, Trump pa 47 odstotkov.

Čeprav je razlika v starosti med kandidatoma le tri leta, se 70 odstotkov volivcev v šestih ključnih državah ankete časopisa New York Times strinja, da je 80-letni Biden prestar za učinkovito opravljanje dela. Glede 77-letnega Trumpa tako meni 58 odstotkov volivcev.

Čeprav je inflacija od lanskega leta opazno padla, gospodarska rast pa je presenetljivo trdna, je večina volivcev v vseh anketah izrazila večje zaupanje republikancem glede vodenja gospodarstva kot pa demokratom.

Še huje za Bidna, ki se trudi poudarjati prednosti svoje gospodarske politike za navadne Američane, kažejo ankete, po katerih le 36 odstotkov volivcev meni, da jim je ta politika pomagala, glede Trumpovih politik pa je takega mnenja 51 odstotkov volivcev.

Anketa New York Timesa ugotavlja, da je gospodarstvo najpomembnejše vprašanje za 55 odstotkov Američanov, pri čemer jih 59 odstotkov glede tega bolj zaupa Trumpu in le 37 odstotkov Bidnu.

Pri drugih vprašanjih, kot so zdravstvo, sociala, splav, demokracija in orožje, ima Biden skupaj z demokrati prednost pred Trumpom in republikanci, ampak ta vprašanja so v ozadju gospodarstva, ki ga 50 odstotkov volivcev ocenjuje kot slabo, le 21 odstotkov pa kot dobro.

Vprašanje splava trenutno za Bidna ni taka prednost, kot trdijo v njegovem štabu, saj 40 odstotkov podpornikov pravice do splava podpira Trumpa, ki je na vrhovno sodišče imenoval sodnike, ki so poskrbeli za ukinitev te pravice.

Trump ima na republikanski strani sicer številne protikandidate, vendar nobenega resnega tekmeca, ki bi predstavljal resen izziv za njegovo nominacijo.

Tudi Biden med demokrati nima nasprotnika, ki bi ga lahko ogrozil, čeprav mu zaradi trdne podpore Izraelu v času vojne s Hamasom grozi izguba podpore volivcev arabskega izvora in muslimanov, ki so pomembno volilno telo v državah, kot so Michigan, Ohio in Wiscosnin.

79Ur4LrLq3Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.