Vanja Pirc

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Lina Poženel

Vizije so 18, Galerija Kresija, Ljubljana

Do 23/11

V času, ko je izrazito v ospredju razprava o gentrifikaciji – oziroma o tem, kako slovenska prestolnica vse bolj postaja mesto, namenjeno turistom, in vse manj dom njenim prebivalcem –, je Društvo arhitektov Ljubljana pripravilo razstavo, ki se posveča prav tej temi. Razstava išče odgovor na vprašanje, kako bi skrb zbujajoče trende naraščajoče gentrifikacije (za katero predlagajo prevod poblagovljenje mesta) in neenakosti lahko spremenili, načne pa tudi vprašanje, kako se lahko Ljubljana razvije v bolj solidarno mesto, predvsem za šibkejše in marginalizirane. Pospremila jo bo tudi okrogla miza, ki bo 22. novembra ob 17. uri.

Je oprosti najtežja beseda?, Center in Galerija P74, Ljubljana

Do 30/11

Nova skupinska razstava v Centru in Galeriji P74 predstavi mednarodni nabor umetniških del, ki spodbujajo k opravičilu za najrazličnejše storjene krivice, in se ukvarjajo tudi s tem, kaj bi opravičilu moralo slediti. Razstava pokaže, kako lahko umetnost in najrazličnejši protesti sprožijo družbene spremembe, po drugi strani pa so opravičila, ko in če so izrečena, pogosto tudi zgolj novi zdrsi in torej v resnici niso opravičila. Ali pa so že zdavnaj zapoznela ne glede na to, ali se nanašajo na dejanja iz naše daljne ali bližnje preteklosti.

Mladost v jeseni, Plesni teater Ljubljana, Ljubljana & Enimation, Vetrinjski dvor, Maribor

Do 12/11

Prihajajoči konec tedna bo v znamenju ustvarjalnosti mladih. Gledališče Glej v soboto in nedeljo, 11. in 12. novembra, pripravlja – zaradi prenove sicer v Plesnem teatru Ljubljana – festival mladinskega avtorskega gledališča s tremi premierami predstav mladih ustvarjalcev: to so predstave Vrt, Kričoča pomlad (obe sta kot mednarodni koprodukciji ustvarjeni v angleščini) in Si to, kar ješ. V mariborskem Vetrinjskem dvoru pa lahko še do nedelje ujamete 13. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, kjer vrtijo filme, ki so jih ustvarili otroci in mladostniki. Za nagrade, ki jih bodo podelili v soboto, se poteguje 89 filmov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.