STA

 |  Svet

»ZDA naj pomagajo končati grozodejstva v Gazi«

Predsednik Indonezije pozval ZDA, naj storijo več za Gazo

Biden se je v svojem nagovoru novinarjem v Ovalni pisarni Bele hiše osredotočil na načrte za nadgradnjo gospodarskega in drugega sodelovanja z Indonezijo v strateško partnerstvo. ZDA namreč sestavljajo zavezništva v regiji Azije in Pacifika za omejitev širjenja vpliva Kitajske..

Biden se je v svojem nagovoru novinarjem v Ovalni pisarni Bele hiše osredotočil na načrte za nadgradnjo gospodarskega in drugega sodelovanja z Indonezijo v strateško partnerstvo. ZDA namreč sestavljajo zavezništva v regiji Azije in Pacifika za omejitev širjenja vpliva Kitajske..
© Gage Skidmore / Flickr

Predsednik Indonezije Joko Widodo je v ponedeljek v Beli hiši predsednika ZDA Joeja Bidna javno pozval, naj ZDA pomagajo končati "grozodejstva v Gazi". Zavzel se je tudi za takojšnjo prekinitev ognja v palestinski enklavi, dogajanje v kateri je zasenčilo druge teme bilateralnega srečanja, namenjenega izboljšanju odnosov med državama.

"Indonezija poziva ZDA, naj storijo več za zaustavitev grozodejstev v Gazi. Prekinitev ognja je nujna za dobrobit človeštva," je dejal predsednik največje muslimanske države na svetu, ki se bo skupaj z Bidnom ta teden v San Franciscu udeležil vrha držav članic Azijsko-pacifiškega foruma o gospodarskem sodelovanju (Apec).

Widodo je že v nedeljo izjavil, da Bidnu prinaša odločno sporočilo z vrha arabskih in muslimanskih voditeljev v Rijadu, kjer so obsodili dejanja Izraela in zahtevali prekinitev ognja. Dejal je tudi, da Bidnu prinaša sporočilo palestinskega premierja Mahmuda Abasa.

"Indonezija poziva ZDA, naj storijo več za zaustavitev grozodejstev v Gazi. Prekinitev ognja je nujna za dobrobit človeštva."

Joko Widodo,
predsednik Indonezije

Biden se je v svojem nagovoru novinarjem v Ovalni pisarni Bele hiše osredotočil na načrte za nadgradnjo gospodarskega in drugega sodelovanja z Indonezijo v strateško partnerstvo. ZDA namreč sestavljajo zavezništva v regiji Azije in Pacifika za omejitev širjenja vpliva Kitajske.

Bidne in Widodo sta se med drugim pogovarjala o ključnih mineralih za akumulatorje električnih avtomobilov in o drugih tehnologijah čiste energije, kjer ima Indonezija velike rezerve.

Widodo in drugi voditelji bodo v sredo na vrhu Apeca pozorno spremljali sestanek med Bidnom in kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v času, ko si ZDA in Kitajska po izjavah državnih uradnikov prizadevata za izboljšanje odnosov, obenem pa si obe prizadevata za zavezništva s pomembnimi državami, kot je Indonezija.

Indonezija je deležna velikih vlaganj in posojil od Kitajske, med drugim za projekte infrastrukture.

mvVINIUMDbA

ZYg7UZm4RNw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.