STA

 |  Svet

»Od 7. oktobra v Gazo ni prišlo nobeno gorivo«

V Gazo prispel prvi tovornjak z gorivom

Prek mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom je danes v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra, poročajo egiptovski mediji. Informacijo je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). ZN v Gazi naj bi bilo gorivo tudi namenjeno.

Po besedah egiptovskega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo gorivo dostavljeno organom ZN v Gazi, da bi jim tako "olajšali dostavo pomoči". Očividci na egiptovski strani meje pa so povedali, da na vstop v Gazo čakata še dva tovornjaka, za katera pa ni jasno, kaj prevažata.

"Neverjetno je, da morajo humanitarne agencije prositi za gorivo."

Philippe Lazzarini,
UNRWA

Po navedbah AFP UNRWA sprva ni potrdila dostave goriva. "Od 7. oktobra v Gazo ni prišlo nobeno gorivo," je dejala vodja komunikacij pri agenciji Juliette Touma. Kasneje naj bi UNRWA za dpa potrdila, da je gorivo prispelo v Gazo, zasluge za to pa naj bi imele ZDA, Egipt in Izrael.

ZN so v ponedeljek opozorili, da se bo njihovo delovanje v Gazi "v naslednjih 48 urah ustavilo", če ne bodo prejeli goriva za tovornjake, ki prebivalcem enklave dostavljajo pomoč. "Neverjetno je, da morajo humanitarne agencije prositi za gorivo," pa je v torek dejal prvi mož UNRWA Philippe Lazzarini.

Egiptovska televizija Al-Qahera News je medtem poročala, da tovornjak prevaža 24.000 litrov goriva.

XoV8pUJvGBg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.