STA

 |  Svet

Med Američani padla podpora Izraelu

Padec podpore Izraelu je posledica več tednov trajajočega bombardiranja Gaze

Večina Američanov se zavzema za takojšnje premirje med palestinskim skrajnim gibanjem Hamas in Izraelom v Gazi, čeprav vlada predsednika Joeja Bidna temu nasprotuje skupaj z Izraelom, kaže anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos. Ugotavlja tudi, da je podpora Izraelu med Američani padla.

Sredi oktobra, kmalu po napadih Hamasa na Izrael, ki so zahtevali 1200 življenj, je 41 odstotkov udeležencev iste ankete menilo, da morajo ZDA podpirati Izrael. Sedaj jih je takega mnenja le še 32 odstotkov.

Kar 70 odstotkov Američanov želi premirje, od tega tri četrtine privržencev demokratov in polovica privržencev republikancev. Izrael temu nasprotuje, ker želi z vojaško operacijo izkoreniniti Hamas, ZDA pa mu stojijo ob strani.

Kakih 39 odstotkov Američanov meni, da bi morale biti ZDA nevtralen posrednik med sprtimi stranmi, pred mesecem dni pa jih je bilo takega mnenja le 27 odstotkov. Le 15 odstotkov Američanov meni, da bi se morale ZDA v spopadih postaviti na stran Palestincev, kar je podobno kot pred mesecem dni.

Padec podpore Izraelu je posledica več tednov trajajočega bombardiranja Gaze in vojaške operacije proti Hamasu, pri čemer je doslej v Gazi umrlo več kot 11.200 Palestincev, večinoma civilistov.

Anketa med drugim ugotavlja še, da 40 odstotkov Američanov podpira pošiljanje orožja Ukrajini, pošiljanje orožja Izraelu pa 33 odstotkov.

N17nMGn-y_c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.