STA

 |  Družba

»Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice«

Današnji svetovni dan otrok pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic

© pixabay.com

Današnji svetovni dan otrok pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic. "Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice, zato se konvencija o otrokovih pravicah tudi ne izvaja, kot bi se morala", je za STA opomnila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

V Sloveniji so otrokove pravice po njeni oceni dosegle ustrezno raven normativnega varstva, vendar pa je do izvajanja v praksi še velik razkorak. Za to potrebujemo poglobljeno družbeno zavest o otrokovih pravicah in močno politično voljo, meni. Med drugim kritično primanjkuje pediatrov, specialistov za duševno zdravje otrok in specialističnih ambulant, medtem ko so obstoječe ambulante prezasedene in imajo nedopustno dolge čakalne vrste.

Določila konvencije ne morejo biti dovolj, če pristojni ne prevzamejo odgovornosti, ki iz njih izhajajo, in če se hkrati ne uresničuje na zadostni kakovostni ravni tudi nujno potrebno sredstvo za uresničevanje vseh pravic, ki pa je izobraževanje, menijo pri Varuhu človekovih pravic. Dodajajo, da pravica do izobraževanja ekonomsko in socialno odrinjenim otrokom omogoča dvig iz revščine. Hkrati pridobijo načine za polnopravno sodelovanje v skupnostih.

Ob tokratnem svetovnem dnevu so na globalni ravni sicer glasni pozivi h končanju vojne v Gazi, kjer je bilo po navedbah Unicefa v povračilni operaciji Izraela po napadu Hamasa ubitih več kot 4600 otrok, skoraj 9000 pa naj bi jih bilo ranjenih, po zadnjih podatkih palestinske vlade pa je bilo ubitih več kot 5500 otrok. Domove je po ocenah zapustilo 1,5 milijona ljudi, od tega več kot polovica otrok.

V Sloveniji ima na svetovni dan otrok svoj rojstni dan TOM telefon, ki v okviru ZPMS že 33 let svetuje otrokom in mladostnikom v stiski. Svetovalcem lahko anonimno zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije.

Ena od tematik, zaradi katere se obračajo po pomoč na TOM telefon, so težave z vrstniki. Tudi o tem bodo spregovorili na današnjem javnem posvetu o ozaveščanju in zmanjševanju nasilja med mladimi z naslovom Kako sodelovati za učinkovitejše zmanjševanje nasilja med mladimi?, ki ga pripravlja Mirovni inštitut v sodelovanju z ZPMS.

Mladi ambasador Unicefa pa bo danes prevzel vlogo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh in javnosti predstavil mnenja otrok in mladih, ki so jih sporočili preko platforme U-Report. Gre za odgovore na vprašanji, kako se počutijo, ko so slišani, in kaj najbolj vpliva na njihovo počutje. Mladi ambasador bo nato skupaj z ministrico oblikoval sporočilo o pomenu, ki ga ima sistemsko udejanjanje participacije otrok.

20. november je bil za svetovni dan otrok izbran, ker je na ta dan Generalna skupščina ZN leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.