STA

 |  Svet

Umrla nekdanja prva dama ZDA 

Rosalynn Carter je umrla le dva dni po tistem, ko se je v petek pridružila 99-letnemu možu v paliativni oskrbi na njunem domu

V nedeljo je umrla 96-letna nekdanja prva dama ZDA Rosalynn Carter, je sporočil center nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja iz Atlante. Umrla je le dva dni po tistem, ko se je v petek pridružila 99-letnemu možu v paliativni oskrbi na njunem domu. Carterjev center je sporočil, da je umrla mirno v krogu družine.

"Rosalynn je bila moja enakopravna partnerka pri vsem, kar sem dosegel. Dajala mi je modre nasvete in me spodbujala, ko sem to potreboval. Dokler je bila na svetu, sem vedel, da imam nekoga, ki me ima rad in me podpira," je sporočil nekdanji demokratski predsednik ZDA Jimmy Carter.

Rosalynn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence, njen mož, ki je bil predsednik ZDA le en mandat od leta 1977 do leta 1981, pa je paliativno oskrbo na domu začel februarja. Leta 2015, ko so mu diagnosticirali možganskega raka, je dejal, da je bil njegov največji dosežek v življenju to, da se je poročil z Rosalynn, poroča CNN.

"Rosalynn je bila moja enakopravna partnerka pri vsem, kar sem dosegel. Dajala mi je modre nasvete in me spodbujala, ko sem to potreboval. Dokler je bila na svetu, sem vedel, da imam nekoga, ki me ima rad in me podpira."

Jimmy Carter,
nekdanji predsednik ZDA

Potem ko je izgubil volitve proti Ronaldu Reaganu in se je poslovil od Bele hiše, je skupaj z ženo sprožil številne dobrodelne projekte in mirovna ter druga posredovanja. Ustanovila sta Carterjev center, ki je nevladna organizacija s sedežem v Atlanti, posvečena prizadevanjem za mir, boju proti boleznim in dviganju upanja ljudem.

Predsednik ZDA Joe Biden je novinarjem povedal, da sta bila Jimmy in Rosalynn Carter res izjemna družina, nekdanji predsednik George Bush mlajši pa je sporočil, da je bila Rosalynn Carter ženska polna dostojanstva in moči, ki je pustila za seboj med drugim dediščino odvzemanja stigme duševnim boleznim, poroča CNN.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social sporočil, da skupaj z Melanio in vsemi Američani žalujeta zaradi smrti predane prve dame, velike humanitarke, zagovornice duševnega zdravja in ljubljene soproge predsedniku Carterju dolgih 77 let.

Skupaj z možem je Rosalynn Carter od predsednika ZDA Billa Clintona dobila predsedniško medaljo svobode, kar je najvišje civilno odlikovanje v ZDA.

Rosalynn se je rodila materi šivilji in očetu avtomehaniku, ki je umrl, ko je bila stara komaj 13 let. Bodočega moža je srečala preko njegove sestre in njene prijateljice Ruth. Poročila sta se, ko je bila stara 18 let, on pa 21.

V času, ko je bil mož predsednik, mu je pomagala pri pisanju govorov, sodelovala pri drugih zadevah v času predsedniške kampanje in celo pazila, da ne bo svojih šal ponavljal istim ljudem, poroča CNN.

tituNJLI35I

K7qK0EmmNaA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.