STA

 |  Svet

»Smo blizu dogovora o premirju«

Vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas je po več tednih pogajanj nakazal skorajšnji dogovor z Izraelom

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je po več tednih pogajanj, v katerih posreduje Katar, nakazal skorajšnji dogovor z Izraelom. "Smo blizu dogovora o premirju," je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil danes. Med drugim naj bi se obetala tudi izpustitev talcev. Iz Dohe so kasneje sporočili, da so dogovori v "zaključni fazi".

Pogajanja med stranema, ki sta od začetka oktobra vpeti v vnovičen krog nasilja, že več tednov potekajo pod okriljem Katarja, kjer ima Hamas svoj politični urad in kjer tudi biva Hanije. Osredotočena so na iskanje dogovora, ki bi omogočil izpustitev približno 240 talcev, ki so jih po napadu na Izrael 7. oktobra zajeli borci Hamasa.

V zadnjih dneh se je zvrstilo več optimističnih napovedi glede pogovorov. Katarski premier Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani je denimo že v nedeljo dejal, da glede dogovora, po katerem bi v zameno za izpustitev nekaj talcev uvedli začasno prekinitev ognja, ostaja nerešenih le še nekaj "manjših" tehničnih vprašanj.

Hanije je sedaj sporočil, da je njegova skupina "podala svoj odgovor bratom v Katarju in posrednikom in smo blizu dogovora o premirju". Francoska tiskovna agencija AFP navaja tudi besede drugih virov iz Hamasa pa tudi Islamskega džihada, še ene islamistične skupine, ki je sodelovala v napadu 7. oktobra, da so pristali na pogoje za prekinitev ognja.

Kasneje so iz Dohe sporočili, da so pogajanja dosegla "zadnjo fazo" in da so glede izpustitve talcev bližje dogovoru kot kdaj koli prej. "Smo zelo optimistični," je dejal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva in izrazil željo, da bi s pogajanji dosegli "humanitarno premirje".

Točne podrobnosti dogovora niso znane, Izrael pa se v tem kontekstu zaenkrat še ni odzval. Po zadnjih informacijah dogovor predvideva petdnevno prekinitev spopadov in izpustitev 50 talcev, vključno s tujci. V zameno naj bi Izrael iz svojih zaporov osvobodil okrog 300 Palestincev, in sicer ženske ter mladoletne zapornike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Civilne talce, ki so pridržani v Gazi, naj bi izpuščali postopoma, in sicer po deset na dan, podobno pa naj bi veljalo tudi za palestinske zapornike v Izraelu. V skladu z dogovorom naj bi jih izraelske oblasti vsak dan izpustile po 30. Obenem naj bi sporazum omogočil tudi prihod 300 tovornjakov s hrano, zdravstveno opremo in gorivom v Gazo.

Da je blizu dogovor o izpustitvi talcev, je v ponedeljek dejal tudi ameriški predsednik Joe Biden. "Mislim, da je," je odgovoril na vprašanje, če meni, da je dogovor blizu. Bela hiša je javila le, da so pogajanja v zaključni fazi, podrobnosti pa ni želela razkriti, češ da bi to lahko ogrozilo uspešen zaključek.

Med talci je sicer večina izraelskih civilistov, med njimi tudi mlajši otroci in starejši. Doslej je Hamas izpustil štiri.

Hamasovi borci so v napadu 7. oktobra ubili okrog 1200 ljudi, večinoma civilistov. Izrael je v dogovor sprožil silovito obstreljevanje in nato še kopensko operacijo na območju Gaze s ciljem uničenja Hamasa. Doslej je bilo pri tem po navedbah oblasti v Gazi ubitih že več kot 13.300 ljudi, med njimi tisoče otrok.

sSerqNiNhjE

CY5v_pmsqi4

ktSgTu2G2bQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.