STA

 |  Svet

Srbija hrvaškega diplomata razglasila za nezaželeno osebo

Srbsko zunanje ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder "grobo prestopil okvire diplomatskih norm"

Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek diplomata na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu razglasilo za nezaželeno osebo. Ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder "grobo prestopil okvire diplomatskih norm", srbski vladi naklonjene Večernje novosti pa poročajo, da je diplomat deloval kot vohun. Hrvaška se je odzvala recipročno.

Zunanje ministrstvo v Beogradu je v kratki izjavi pojasnilo, da je prvega sekretarja na veleposlaništvu razglasilo za nezaželeno osebo v skladu z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Omenjeni člen državi sprejemnici dopušča, da kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član osebja predstavništva persona non grata. Beograd je s svojo odločitvijo formalno že seznanil tudi hrvaškega veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Neimenovani viri so za časnik Večernje novosti povedali, da je Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohunil ter rekrutiral za delo za hrvaško obveščevalno službo. Teh navedb vladi držav še nista komentirali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za "korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov". V Zagrebu so prepričani, da ta korak vodi k "nadaljnji destabilizaciji občutljivih regionalnih politično-varnostnih razmer, v času ko je stabilnost na jugovzhodu Evrope ključna za celo Evropo".

Kot so opozorili, poteza Beograda predstavlja dodaten pritisk na uslužbence hrvaškega veleposlaništva, ki da se posebej izraža v predvolilnem času v Srbiji, še navaja Hina.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je nato na novinarski konferenci dejal, da se je Zagreb odzval recipročno in svetovalca srbskega veleposlaništva Petra Novakovića danes razglasil za nezaželeno osebo.

Da gre za predvolilno potezo, je prepričan tudi predsednik odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost v saboru iz vrst največje opozicijske stranke SDP, Siniša Hajdaš Dončić, poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

V skladu z odločitvijo srbskega predsednika Aleksandra Vučića bodo predčasne parlamentarne volitve potekale 17. decembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.