STA

 |  Ekonomija

Se zadaj dogaja pranje denarja?

Evropske banke pri zelenem financiranju netransparentne

Medtem ko se evropske banke hvalijo z velikimi dosežki na področju t. i. zelenega financiranja, tega napredka zaradi pomanjkanja preglednosti ni mogoče potrditi, posledično pa ni izključeno, da se zadaj dogaja pranje denarja, so v okviru svoje študije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorili v nevladni organizaciji ShareAction.

ShareAction je preučil zeleno financiranje 20 največjih evropskih bank. Kot je pojasnil vodilni raziskovalec pri aktivistični skupini Xavier Lerin, finančne institucije med svojimi komitenti in delničarji široko promovirajo svoje zelene ukrepe, transparentne dokumentacije, ki bi omogočila preučitev njihovih aktivnosti, pa ni.

Študija ShareAction bankam očita, da so pri svojih operacijah, potrebnih za splošen prehod v brezogljično družbo, počasne, prav tako naj ne bi bile ustrezne njihove posojilne aktivnosti.

Zelene finančne cilje si je sicer glede na ugotovitve nevladnikov postavilo vseh 20 bank, med njimi pa so le štiri, in sicer Barclays, BNP Paribas, ING ter Intesa Sanpaolo, objavile tudi delno informacijo o metodologiji izračuna doseganja teh ciljev.

ShareAction je pod vprašaj postavil tudi nekatere odločitve, kaj se upošteva pri izpolnjevanju zelenih ciljev. V tej luči se je obregnil ob banko BBVA, ki v izračun vključuje depozite, in Standard Chartered, ki sem šteje tudi svetovalne storitve.

Prav tako so v nevladni organizaciji kritični do drugih praks bank. Med njimi je obravnavanje investicij v plin kot zelenih.

Študija kaže še, da le 35 odstotkov bank meri dejanski učinek svojih finančnih aktivnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.