Izak Košir

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Hobotnica Banana Mišmaš

Hobotnica Banana Mišmaš
© Avtorica: Milanka Fabjančič

20. Animateka, Kinodvor & Slovenska kinoteka, Ljubljana

27/11—03/12

Animateka praznuje dvajsetletnico in jubilejni festival posveča spominu na letos preminulega animatorja Paula Busha, nekdanjega žiranta in gosta festivala. V glavnem tekmovalnem programu bodo izpostavili filme iz Srednje in Vzhodne Evrope, v Svetovnem jagodnem izboru pa filme iz Zahodne Evrope, obeh Amerik in Azije. Premierno bodo prikazali sedem animiranih celovečercev, letošnja velika festivalska retrospektiva pa je posvečena filmom, narejenim v tehniki kolaža. Predvajali bodo tudi dela pionirjev Stana Vanderbeeka, Larryja Jordana, Jana Lenice in Terryja Gilliama ter sodobnikov Lewisa Klahra, Stacey Steers, Daliborja Barića in drugih. Avtor letošnje festivalske likovne podobe je kultni italijanski animator in slikar Gianluigio Toccafondo, njegove originalne risbe si bomo lahko ogledali v galeriji Kinodvora, organizatorji pa se mu bodo poklonili še z dvema razstavama (v galeriji DLUL in dvorani Slovenske kinoteke) ter retrospektivo filmov. Več na www.animateka.si.

12. CoFestival, Kino Šiška, Ljubljana

Do 30/11

Program letošnjega mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, se osredotoča na dvoje. Najprej na umetnike in umetnice, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili izvrstna, sveža, sodobna, a hkrati zelo raznolika koreografska dela – to so Viktorija Ilioska, Marko Mižimakov, Kolektiv NDA Hrvaška, Dejan Srhoj, Tatiana Kocmur, Igor Koruga, Hungry Sharks. Festival pa pod drobnogled postavi tudi (odprto) mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem. Zato so v goste povabili predstave Christosa Papadopoulosa, Thiaga Granata in Sylvaina Huca, Ioanne Paraskevopoulou in Isabelle Schad, ki v svojih umetniških delih z znanstveno natančnostjo urejajo pogoje naše čutne in miselne čuječnosti. Festival bo zaokrožil še konferenčni program, v okviru katerega se bodo posvetili vidikom plesnega arhiviranja in zgodovinjenja, predstavili pa bodo tudi nekaj zadnjih izdaj sodobnoplesne publicistike. Več na www.cofestival.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.