STA

 |  Svet

Gaza / Začetek štiridnevnega premirja

Ob 16. uri po lokalnem času naj bi v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra

Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob 16. uri po lokalnem času naj bi v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev, ki jih je zajel ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

Hamas naj bi danes izpustil 13 žensk in otrok. Po navedbah predstavnikov Katarja, ki je posredoval za dosego dogovora o premirju, bodo v prvi skupini izpuščenih talcev ženske in otroci iz istih družin. Izpustili jih bodo na mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo, kjer jih bodo pričakale ekipe izraelskih strokovnjakov za travme in zdravnikov, nato pa jih bodo prepeljali v Izrael.

Vsak dan premirja naj bi nato izpustili nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Palestinske zapornike bodo izpustili iz treh zaporov v Izraelu in na Zahodnem bregu, nato pa jih bodo z avtobusi odpeljali v vojaško taborišče Ofer, je za AFP pod pogojem anonimnosti povedal izraelski uradnik. Dodal je, da naj bi jih izpustili zvečer.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je pojasnil, da sporazum o premirju predvideva popolno prekinitev ognja brez napadov iz zraka ali s tal in brez brezpilotnih letalnikov na nebu, da bi izpustitev talcev lahko potekala v varnem okolju.

Izrael naj bi v skladu z dogovorom tudi dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130.000 litrov goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in na kakšen način, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Tudi izraelska vlada je ta teden sprejela sklep, da bi lahko premor trajal največ deset dni. V tem času naj bi Hamas izpustil do 100 zajetih talcev v zameno za do 300 palestinskih zapornikov. Izrael je objavil seznam Palestincev, ki bi jih lahko izpustili. Med njimi je 33 žensk ter 267 otrok in mladostnikov, starih do 19 let. Na seznamu je tudi 49 članov Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tik pred in tudi po začetku premirja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oglasile sirene za raketne napade.

Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali. Izraelska vojska je pred prekinitvijo ognja okrepila napade na območju Gaze. Po navedbah ministrstva za zdravje na območju Gaze so izraelski vojaki vdrli v indonezijsko bolnišnico na severu Gaze.

Tik pred prekinitvijo spopadov je izraelska vojska na družbenih omrežjih objavila videoposnetek, na katerem prebivalce območja Gaze opozarja, naj se ne vračajo na sever enklave, ker vojna še ni končana, poroča britanski BBC.

Izraelski vojaki bodo sicer med prekinitvijo ognja ostali v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

DQKT0YPf4Qo

NiCWFPFyWQc

iU277TF8PDE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.