STA

 |  Svet

Vladni uradi lahko zaposlenim prepovejo nošenje verskih simbolov

Sodišče EU je odločilo, da lahko vladni uradi svojim zaposlenim prepovejo nošenje verskih simbolov, kot so islamske naglavne rute, tudi če ti nimajo stikov z javnostjo

Sodišče EU je odločilo, da lahko vladni uradi v uniji svojim zaposlenim prepovejo nošenje verskih simbolov, kot so islamske naglavne rute, tudi če ti nimajo stikov z javnostjo. Takšno prepoved lahko pristojni uvedejo z namenom vzpostavitve "popolnoma nevtralnega upravnega okolja", je pojasnilo sodišče s sedežem v Luxembourgu.

Po oceni Sodišča Evropske unije takšna politika ni diskriminatorna, če se prepoved uporablja na "splošen in nediskriminatoren način" – torej če velja za vse zaposlene – in je "omejena na to, kar je nujno potrebno", odločitev sodišča povzemajo tuje tiskovne agencije.

"Vsaka država članica in kateri koli meddržavni organ v okviru svojih pristojnosti ima pri oblikovanju nevtralnosti javne službe, ki jo namerava spodbujati na delovnem mestu, diskrecijsko pravico, odvisno od lastnega konteksta."

Sodišče EU

Odločitev izhaja iz primera v Belgiji, ko je bilo vodji pisarne v mestu Ans na delovnem mestu prepovedano nositi islamsko naglavno ruto, čeprav njena služba ne predvideva stikov z javnostjo. Po mnenju uslužbenke je bila s tem kršena njena verska svoboda, zato se je obrnila na pravosodje.

Sodba velja za vse javne urade v EU, vendar pa morajo o uporabi omenjene prepovedi odločati nacionalna sodišča. "Vsaka država članica in kateri koli meddržavni organ v okviru svojih pristojnosti ima pri oblikovanju nevtralnosti javne službe, ki jo namerava spodbujati na delovnem mestu, diskrecijsko pravico, odvisno od lastnega konteksta," je še razvidno iz sodbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.