STA

 |  Politika

Vlada in sindikati / Nadaljevanje pogajanj po skoraj dveh mesecih

Sindikati pričakujejo tudi, da jim bo vladna stran predstavila predlog, na kakšen način bi se plače v javnem sektorju v prihodnjem letu uskladile z inflacijo

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je že napovedal, da bodo, če bo vlada zavrnila uskladitev plač v prihodnjem letu, sindikate pozvali k odločanju o splošni stavki v javnem sektorju

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je že napovedal, da bodo, če bo vlada zavrnila uskladitev plač v prihodnjem letu, sindikate pozvali k odločanju o splošni stavki v javnem sektorju
© Borut Krajnc

Vlada in sindikati javnega sektorja se bodo danes srečali za pogajalsko mizo. Po skoraj dveh mesecih bodo nadaljevali pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikati pričakujejo tudi, da jim bo vladna stran predstavila predlog, na kakšen način bi se plače v javnem sektorju v prihodnjem letu uskladile z inflacijo.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je že napovedal, da bodo, če bo vlada zavrnila uskladitev plač v prihodnjem letu, sindikate pozvali k odločanju o splošni stavki v javnem sektorju.

Z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti so že zagrozili tudi v pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek. V četrtek se nameravajo zbrati na protestnem shodu pred vlado. Pričakujejo, da se bodo pogajanja ne le nadaljevala, ampak da bo vlada tudi ustrezno odgovorila na njihove zahteve, tako glede usklajevanja plač z inflacijo v letu 2024 kot glede odprave plačnih nesorazmerij in uveljavitve plačne reforme.

Kot izhaja iz vabila na današnja pogajanja, naj bi glede prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij pregledali stanje in se dogovorili o nadaljnjih aktivnostih. Sindikati pričakujejo, da bo vlada odstopila od svojega zadnjega predloga iz septembra, ki za večino ni sprejemljiv.

Po odstopu Sanje Ajanović Hovnik z mesta ministrice za javno upravo je premier Robert Golob prejšnji teden za njenega naslednika na tej funkciji predlagal Franca Propsa. Sindikati od novega ministra pričakujejo takojšnja pogajanja. Današnjih se bosta po napovedih udeležila tako finančni minister Klemen Boštjančič, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za javno upravo, kot namestnica vodje vladne pogajalske skupine državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.