STA

 |  Svet

Izrael / Sojenje Netanjahuju zaradi korupcije

V Jeruzalemu se danes nadaljuje sojenje izraelskemu premierju, ki je bilo zaradi vojne začasno prekinjeno

Sredi vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas se v Jeruzalemu danes nadaljuje sojenje izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju zaradi obtožb o korupciji, poročajo izraelski mediji. Sojenje je bilo po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra začasno prekinjeno.

Sojenje Netanjahuju je bilo, tako kot vsi nenujni sodni postopki, po Hamasovem napadu na Izrael pred približno dvema mesecema začasno prekinjeno. Vendar je prejšnji teden prenehala veljati ustrezna uredba in večini sodišč je bilo naloženo, da nadaljujejo svoje delo, poroča Times of Israel, ki navaja, da se postopek proti premierju na okrožnem sodišču v Jeruzalemu danes nadaljuje.

Sodni proces proti Netanjahuju zaradi korupcije traja že več kot tri leta, aktualni premier pa se sooča z obtožbami podkupovanja, goljufije in zlorabe zaupanja.

74-letni Netanjahu je med drugim obtožen, da je kot minister za komunikacije podelil ugodnosti telekomunikacijskemu velikanu Bezeq. V zameno naj bi medijska hiša Walla, ki je del koncerna, o Netanjahuju poročala pozitivno.

Kritičnemu časopisnemu založniku Arnonu Mozesu pa naj bi ponudil, da v zameno za pozitivno poročanje o njem oslabi konkurenčni časnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Netanjahuju očitajo tudi, da je med letoma 2007 in 2016 od bogatih prijateljev in osebnosti prejel luksuzna darila v vrednosti okoli 700.000 šeklov (okoli 174.000 evrov), med drugim nakit, cigare in šampanjec.

Obtožnica mu tudi očita, da je v zameno za darila med drugim podprl podaljšanje veljavnosti zakona, ki bi izraelskemu hollywoodskemu filmskemu producentu in poslovnežu Arnonu Milchanu prihranil davke v milijonski vrednosti. Milchan je med drugim znan kot producent filmov JFK, Čedno dekle in Rojena morilca.

Netanjahu je v preteklosti vztrajno zavračal vse obtožbe in zatrjeval, da gre za "lov na čarovnice", poroča dpa.

Netanjahu za zdaj ne bo poklican pred sodišče, a bi ga lahko čez nekaj mesecev poklicali kot pričo, še poročajo izraelski mediji.

ONr7wkVw1T4

e9lCFY7CDVM

6EkaLMMc614

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.