STA

 |  Svet

Sodišče EU / »Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite«

Sodišče EU je razsodilo, da lahko država ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi opravo presejalnih testov in karanteno

Hitro testiranje

Hitro testiranje
© Luka Dakskobler

V času pandemije lahko država članica EU prepove nenujna potovanja v druge članice, ki veljajo za območja z visokim tveganjem, je danes razsodilo Sodišče EU. Dodalo je, da lahko država ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi opravo presejalnih testov in karanteno, vendar morajo biti ta pravila jasna, natančna, nediskriminatorna in sorazmerna.

Sodišče EU je odločalo o vprašanju, ki ga je nanj naslovilo belgijsko sodišče. Belgija je namreč ob izbruhu pandemije covida-19 leta 2020 prepovedala nenujna potovanja v določene države ali iz njih. Poleg tega je moral vsak potnik iz teh držav opraviti presejalni test in spoštovati karanteno.

Ker je Belgija julija 2020 Švedsko zaradi tamkajšnjih zdravstvenih razmer uvrstila na seznam t. i. rdečih območij, je Nordic Info, agencija, specializirana za potovanja v Skandinavijo, odpovedala vsa predvidena potovanja iz Belgije na Švedsko in obratno ter zahtevala odškodnino za nastalo škodo. Belgijsko sodišče pa je nato Sodišče EU vprašalo, ali pravo unije nasprotuje belgijski ureditvi.

Sodišče je zdaj razsodilo, da Belgija ni kršila prava EU o pravici do prostega gibanja. Pojasnilo je, da lahko država članica zaradi boja proti pandemiji prepove nenujna potovanja v druge države članice, uvrščene med "rdeča območja", ali iz njih. Poleg tega lahko osebam, ki vstopajo na njeno ozemlje, naloži obveznost, da opravijo presejalne teste in spoštujejo karanteno, je sporočilo sodišče.

Ob tem je dodalo, da morajo biti takšni ukrepi obrazloženi ter vsebovati jasna in natančna pravila. Prav tako morajo biti ukrepi nediskriminatorni in jih mora biti mogoče izpodbijati v okviru sodnega ali upravnega pravnega sredstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.