STA

 |  Svet

Biden / »Trumpu ne smemo dovoliti, da bi zmagal«

Ameriški predsednik Joe Biden svari pred morebitno vnovično zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah

Donald Trump in Joe Biden

Donald Trump in Joe Biden
© Elvert Barnes / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden ni prepričan, da bi vnovič kandidiral za položaj, če se ne bi za to odločil njegov predhodnik Donald Trump. Ob tem je tako kot nekateri mediji, ki so v zadnjih dneh svarili pred diktaturo v primeru Trumpove zmage, v torek zatrdil, da tega ne smemo dovoliti. Trump odgovarja, da ne bo diktator, "razen na prvi dan".

"Če Trump ne bi kandidiral, nisem prepričan, da bi se sam odločil za ponovno kandidaturo. Toda ne smemo mu dovoliti, da bi zmagal," je v torek dejal Biden, ki je imel v Massachussetsu tri prireditve za zbiranje denarja za svojo predsedniško kampanjo, v govorih pa se je posvečal predvsem Trumpu, vodilnemu republikanskemu kandidatu, ki ga je označil za resno grožnjo ameriški demokraciji.

Omenil je vse bolj skrajen jezik, ki ga v kampanji uporablja Trump, vključno z besedo "golazen", s katero je označil svoje nasprotnike. "Trump se niti ne skriva več. Govori nam, kaj bo storil. Odkrito govori o tem," je na enem od dogodkov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Biden in menil, da besedišče njegovega nasprotnika odseva tistega, ki je bilo v uporabi v Nemčiji v 30. letih preteklega stoletja.

"Če Trump ne bi kandidiral, nisem prepričan, da bi se sam odločil za ponovno kandidaturo. Toda ne smemo mu dovoliti, da bi zmagal."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Svoja svarila je podkrepil tudi z opozorili v velikih ameriških medijih, kot sta Washington Post in New York Times, ki v zadnjih dneh izpostavljajo Trumpove izjave o revanšizmu po vrnitvi na oblast.

Spomnil je še na te dni zelo odmevno knjigo nekdanje republikanske kongresnice Liz Cheney, ki je zaradi nasprotovanja Trumpu lani v Wyomingu izgubila republikanske strankarske volitve. Hči nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja je bila ena od le dveh republikanskih članov odbora za preiskavo napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Liz Cheney nenehno opozarja, da bo s ponovno izvolitvijo Trumpa ameriške demokracije konec. "Če boste izvolili Trumpa, bodo to za vas zadnje demokratične volitve," je izjavila v enem od številnih medijskih nastopov in zatrdila, da ga potem več ne bo mogoče spraviti z oblasti.

Trump se je na svarila v torek odzval v svojem slogu. "Pravi, saj ne boš diktator, kajne? Rekel sem, ne, ne, ne bom - razen na prvi dan," je odgovoril na vprašanja voditelja na televiziji Fox News, če bo v primeru zmage zlorabil oblast ali sprejemal povračilne ukrepe. "Zaprli bomo mejo in vrtali, vrtali, vrtali (za nafto). Po tem pa ne bom diktator," je dejal.

Na konkretne obtožbe trenutnega predsednika Bidna je Trump kasneje v zapisu na svojem družbenem omrežju Truth Social odgovoril z besedami, da je "Joe Biden resnični diktator".

77-letni Trump trenutno vodi v javnomnenjskih anketah pred 81-letnim Bidnom, vendar pa analitiki opozarjajo, da predvsem zato, ker je Bidnu podpora od leta 2020 oziroma 2021 do danes močno upadla. Podpora Trumpu pa od leta 2020, ko je izgubil volitve, ni narasla.

2tyaqeIAJu0

VyoXLgysDms

XLOy5ArGYQo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.