Vanja Pirc

 |  Mladina 49  |  Kultura

Gremo spet v Šiško!

Kino Šiška in Mladina tudi letos združujeta moči pri organizaciji prednovoletne zabave, tokrat v udarnem triu z ajdovskim kolektivom Ale v Pale

Nastop skupine MRFY na lanskem festivalu Ale v Pale; frontman Gregor Štrasbergar - Štras bo nastopil tudi na letošnjem prednovoletnem žuru v Kinu Šiška.

Nastop skupine MRFY na lanskem festivalu Ale v Pale; frontman Gregor Štrasbergar - Štras bo nastopil tudi na letošnjem prednovoletnem žuru v Kinu Šiška.
© Luka Fabčič

Decembrski kulturni program v prestolnici je spet tako pester, da še ni čisto jasno, kdaj točno se nam bo zadnji mesec v letu sploh uspelo naspati. Vseeno pa smo na seznam prireditev, ki jih ne gre zamuditi, tudi tokrat dodali še eno: prednovoletno zabavo, ki jo Mladina pripravlja skupaj z večnim pajdašem, ljubljanskim Kinom Šiška. Dvojec je v dobrem desetletju pripravil že vrsto nepozabnih prednovoletnih žurov, tokratnega pa se ni lotil sam; Mladina bo poskrbela za program afterja v mali dvorani Kina Šiška, soorganizator osrednjega programa na velikem odru pa bo vse opaznejši ajdovski kolektiv Ale v Pale.

Ta z imenom močno spominja na vrsto piva, na pale ale, pivo svetle, jantarne barve. A Ale v Pale ni pivo, temveč vzklik, ki nas v ajdovskem narečju vabi na zabavo. Seveda v Pale, severni, nekoč industrijski predel Ajdovščine. Drži sicer, da so Pale, ki ime nosijo po češkem inženirju Pallyju, avtorju na tem območju zgrajenega in pozneje porušenega Rieterjevega mlina iz leta 1855, do nedavnega slovele tudi po pivu, saj je pijačo iz hmelja tam varil Pelicon, a prav zaradi kolektiva Ale v Pale se vse bolj vzpostavljajo kot priljubljeno koncertno prizorišče. To dokazuje že podatek, da je v Pale, ki se vijejo ob rečici Hubelj, letos, ko so festival pripravili tretjič, prišlo že tri tisoč obiskovalcev z vseh koncev države.

Za organizatorja, domačina Urbana Repiča in Žigo Čuka, ki sta se priprave poletnega glasbenega festivala leta 2021, še sredi koronskih ukrepov, lotila brez izkušenj (»Pritoževal sem se, da se v Wajdušni nič ne dogaja. ’Kaj si skuzi pameten, nrdi kej,’ so mi odgovarjali. In potem sem poklical Žigo,« se spominja Repič) in še vedno vztrajata brez spodbud v obliki javnih sredstev, je to velik dosežek. »Veliko se pogovarjava z drugimi, bolj izkušenimi koncertnimi organizatorji, učiva se od njih in veva, da moraš za to, da kot novinec in zasebni organizator pritegneš tri tisoč obiskovalcev, res trdo delati. A začrtali smo si, da bomo tudi v Ajdovščino pripeljali glasbenike, ki so kakovostni in hkrati priljubljeni, in pripravljeni smo dati vse od sebe, da nam to uspe,« pravi Repič. Lani sta bila tako osrednja gosta trenutno najvidnejša domača benda mlajše generacije, Joker Out in MRFY, letos pa njuna predhodnica Siddharta, ki je ob dvajsetletnici tik pred izidom nove plošče.

Prav dogajanje na letošnjem festivalu je pravzaprav »zakrivilo« prednovoletni žur v Kinu Šiška. »Na festivalu so kot zadnji na oder stopili WCKD Nation z gosti Vazzom, Masayah, Ženo in Muratom & Josom. In nastop, na katerem je igral en sam bend, vokalisti pa so se izmenjevali, je bil tako prepričljiv, da smo si skupaj z basistom Petrom Smrdelom, ki deluje v tem bendu in je tudi sicer zelo aktiven na slovenski glasbeni sceni, zastavili, da bi ta format kdaj ponovili. Peter je že za letošnji koncert ob 30-letnici Izštekanih v Križankah zbral 15-člansko zasedbo vrhunskih instrumentalistov, ki si je nadela ime Smrdel Brothers Collective in je pospremila nastope vokalistov. Nastopila bo tudi na prednovoletnem žuru v Kinu Šiška, kjer pa bomo skušali biti še bolj udarni in nagovoriti še mlajše občinstvo,« pravi Repič.

Na odru Kina Šiška bosta tako ob glasbeni spremljavi Smrdel Brothers Collectiva zapela Štras iz zasedbe MRFY (ta je nastop presenečenja pripravil že na lanskem prednovoletnem žuru) in Tokac iz zasedbe Dan D, torej frontmana dveh izmed peščice najmočnejših in najprepoznavnejših slovenskih glasbenih zasedb. Na oder pa bodo stopili še pevec ajdovske zasedbe Jet Black Diamond Urban Koritnik, obalni raper Dril, hiphop tandem Murat & Jose, pevec in multiinstrumentalist Mate Bro (Okustični, De Phenomena), pevka skupine Fed Horses Urša Mihevc in K.A.T., kar je umetniško ime Katarine Čas znotraj glasbenega dela njene kariere. To bo njen čisto prvi javni pevski nastop.

Po zaključku osrednjega programa se bo dogajanje preselilo v malo dvorano Kina Šiška, kjer bo nastopil kritiško čislani mehiški bend Descartes a Kant, ki se v imenu spogleduje z dvema filozofoma, sicer pa navdušuje z mešanico punka, metala, popa, shoegaza in kabareta, sploh z nastopi v živo. Ali kot je zapisal Wall Street Journal, njegova glasba »je glasna, živahna, neverjetno domiselna, prefinjena, smešna in divja; kot da bi Yeah Yeah Yeahs nastopil z Albertom Aylerjem in Frankom Zappo«.

Prednovoletno rajanje bosta proti jutru zaključila dva para didžejk iz queer kolektiva Ustanova, ki deluje na presečišču glasbe in aktivizma ter si prizadeva, da bi bili nočni klubi pri nas bolj varni in vključujoči: Katcha & Balana ter Minjas & Ajsi.

Kako naj torej zaokrožimo vabilo? Po wajdovsku: Ale v Šiško! 

Prednovoletni žur:
Ale v Pale X Kino Šiška X Mladina
Kje: Kino Šiška, Ljubljana
Kdaj: 14. decembra 2023 Cena: 25 evrov

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.