Bernard Nežmah

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Borut Pahor: Zmaga je začetek

Beletrina, Ljubljana, 2023, 29,90 €

+ + + +

Dvakratni predsednik države, premier in predsednik parlamenta je napisal knjigo.

O spominih in zakulisju več kot 30-letnega angažmaja v politiki? Ne, delo ima podnaslov Priročnik za politične & druge začetnike. Torej vodnik po političnem obnašanju, ki pa ga je meriti z drugimi priročniki o javnem nastopanju in ustvarjanju imidža.

Ko spregovori nasploh, je marsikje simplificiran: pred govorom bodimo spočiti, siti, hidrirani; ko ponudi konkretne izkušnje, je barvito instruktiven – za nastop v oddaji vzemite s seboj še par čevljev ali dva. V pisanje smiselno vpleta znamenite medijske nastope Nixona, Martina Luthra Kinga, Reagana, Clintona, Merklove, kar je povsem simpatično, a odločno šibkejše od ekspertov PR-žanra. Močnejši je tam, kjer prinaša svoje izkušnje. Ne zamolči neuspehov, denimo, ko se je pred kamerami tako potil, da mu je pot pronical v obleko. In potem iz njih potegne lekcijo. Pomenljiv je pogovor z britansko kraljico, ki ga je ta začela z iskrivim humorjem – vam je le uspelo priti v palačo; potem ko je prejšnji dan tekel okoli Buckinghamske palače in o dogodku poročal na FB.

Razkrije nekaj momentov strategije, kako je sporočila razširjal prek platform X, FB in Instagram, a tu je za izpoved preveč redkobeseden. Knjiga je sicer v celoti berljiva, sploh, kadar je podprta z neznanimi dejstvi. Ki pa ostajajo na pol poti; ko je leta 2018 odšel k Putinu, izvemo, da se je poprej ustavil pri kanclerki Merklovi za nasvet, nič pa o tem, kaj mu je svetovala. To je ključni problem njegovega pisanja, saj se o preteklosti ne razpiše na široko, ampak z mislijo na nadaljnjo kariero.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.