Damjana Kolar

 |  Kultura

Ljubljana / Festival LGBT filma

Na ogled bo 24 igranih celovečernih filmov in dokumentarcev ter 19 kratkih filmov

Venerin učinek

Venerin učinek
© IMDb

Od 9. do 17. decembra  bo v Ljubljani potekal 39. festival LGBT filma, na katerem bodo predvajali 24 igranih celovečernih filmov in dokumentarcev ter 19 kratkih filmov. Filmi prihajajo iz 27 svetovnih kinematografij in razkrivajo raznolike LGBT+ zgodbe. Festival bodo odprli 9. decembra ob 21.00 v Kinodvoru z romantično komedijo o družini in ljubezni v vseh njunih oblikah Venerin učinek.

Letošnji program prinaša nekaj odmevnih in nagrajenih filmov priznanih režiserjev in režiserk, pa tudi poklone že pokojnim. Poseben fokus namenjajo južnokorejskemu filmu, še posebej v luči gostovanja slovenskih filmov na festivalu v Seulu v začetku novembra letos.

Prikazali bodo tudi dva afriška filma: dokumentarni o nasilju nad LGBT+ populacijo v Ugandi z naslovom Out of Uganda ter nigerijski igrani film Vse barve sveta so med črno in belo, ki razkriva pasti in skrivanje istospolne ljubezni. Podobno skrivno čustvovanje je pogosto tudi med romsko skupnostjo, česar se dotika bolgarski film Liuben.

XHNxqnJSfjU

V sodelovanju z YHD bodo predvajali izjemen brazilski dokumentarec Aseksibilnost, o hendikepu in spolnosti. Mehiški film Vsa tišina, pa se na subtilen način spopada z izgubo sluha in gluhonemo skupnostjo. 

EFKl_3hu9P0

Tokrat se je žirija selektorjev_ic odločila podeliti nagrado za najboljši slovenski kratki film, ki bo pripadla Huiqiun Wang in Andreju Kamniku za njun animiran kratki film Alma, neuklonljiva ženska. V času festivala bo tričlanska mednarodna žirija izbrala najboljši igrani film, občinstvo pa najboljši celovečerni film festivala.

V festivalskem tednu se bo odvilo tudi več obfestivalskih aktivnosti: pogovori s filmskimi ekipami in gostjami_i festivala, okrogle mize in akcija Promocija knjige, v kateri povezujejo film in literaturo. V festivalskem času bo pod vodstvom režiserke Simone Jerala in montažerja Ambroža Pivka potekala brezplačna filmska delavnica kratkega filma.

Del festivalske aktivnosti vključuje tudi pogled v preteklost, h kultnim ali že pozabljenim LGBT+ filmom in avtorjem_icam. Tokrat se bodo spomnili velikana slovenskega filma Františka Čapa in pa lani umrlega režiserja amaterskih filmov Stanka Josta, ki je posnel tudi prvi slovenski homoerotični film Dečki, leta 1976. Njemu posvečajo tudi razstavo v dvorani Kinoteke. Spomnili pa se bodo tudi tridesetletnice smrti britanske ikone gejevskega filma Dereka Jarmana – v Kinodvoru bodo predvajali njegov zadnji film Modra.

7PRqcrhzvxg

hr43f96fcGU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.