Izak Košir

 |  Mladina 50  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kar hočete

Kar hočete
© Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

William Shakespeare: Kar hočete, SNG Drama, Ljubljana

Premiera 16/12 ob 20.00

Dvanajsta noč ali Kar hočete spada med najpogosteje uprizarjane Shakespearove komedije. Glavna junakinja plemiška hči Viola se reši iz brodoloma nekje v Iliriji in v tujem kraju poskuša poskrbeti za svojo eksistenco s službo pri lokalnem plemstvu. Ker grofica Olivia zaradi žalovanja za bratom ne sprejema nikogar, se Viola preobleče v moškega in se zaposli pri vojvodi Orsinu kot njegov sluga Cesario. Sledijo prikrita čustva, prikrite identitete, fluidni spol in istospolna naklonjenost. Predstavo je režiral Janusz Kica, v njej pa igrajo Marko Mandić, Tina Vrbnjak, Klemen Janežič, Benjamin Krnetić, Polona Juh, Igor Samobor, Gregor Baković, Branko Šturbej, Janez Škof in drugi.

Aleksandra Vajd: Od znotraj dol in od zgoraj, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Do 05/05/2024

Pregledna razstava Aleksandre Vajd Od znotraj dol in od zgoraj predstavlja več kot dvajset let dela mednarodno priznane v Pragi živeče slovenske umetnice, ene najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobne fotografije. Razstava se osredotoča na fotografski medij in sledi vidiku njegovega razvoja in spreminjanja s časom, še zlasti od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes. Dodaten vidik umetničinega dela so občasna sodelovanja v dialogu z umetnicami in umetniki, ki primarno uporabljajo druge medije in prek tega potiskajo fotografijo onkraj njenih meja, s čimer uvajajo nove, hibridne ali združene artefakte. Na razstavi se tako v skupnih projektih predstavljajo še Hynek Alt, Jimena Mendoza in Anetta Mona Chişa, ki je celotno razstavo postavila tudi v oblikovni kontekst.

Lin Gerkman: Sacred Waste Lot, DobraVaga, Ljubljana

Do 06/01/2024

Razstava Sacred Waste Lot Lina Gerkmana spodbuja nove razmisleke o praksah osebnega umetniškega arhiviranja in skladiščenja. Razstavni prostor nastopa kot podaljšek ateljeja, kjer bodo na ogled umetnikova že končana ali še razvijajoča se dela. Gerkman (letnik 1995) se v svojih delih ukvarja z raziskovanjem pomena v najdenih predmetih in vsakdanjih situacijah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.