STA

 |  Svet

ZDA / »Ne bi bilo prav, če bi Izrael dolgoročno zasedel območje Gaze«

"Nadzor nad Gazo, upravljanje območja in skrb za varnost prebivalcev enklave morajo prevzeti Palestinci," je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan

Ne bi bilo smiselno in ne bi bilo prav, če bi Izrael dolgoročno zasedel območje Gaze, je danes v Tel Avivu izjavil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Po njegovih besedah morajo nazadnje nadzor nad palestinsko enklavo in skrb za varnost njenih prebivalcev prevzeti Palestinci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Menimo, da za Izrael ni smiselno oziroma ne bi bilo prav, da bi dolgoročno zasedel Gazo," je po srečanju z visokimi izraelskimi predstavniki dejal Sullivan. Dodal je, da morajo nazadnje nadzor nad Gazo, upravljanje območja in skrb za varnost prebivalcev enklave prevzeti Palestinci.

Washington je že predlagal, da bi mednarodno priznana palestinska uprava na Zahodnem bregu imela vlogo pri upravljanju Gaze po vojni, čeprav ta med Palestinci ni prav priljubljena. "Prepričani smo, da je treba palestinsko upravo prenoviti in oživiti, posodobiti njen način upravljanja in zastopanje palestinskega ljudstva," je v luči tega dejal Sullivan.

Po njegovih besedah je izraelska vlada zagotovila, da nima dolgoročnih načrtov za zasedbo Gaze. Strinjala naj bi se, da je treba palestinsko upravo oživiti, da bi lahko dosegli končni "rezultat pogajanj".

Ameriški svetovalec je danes odpotoval tudi na zasedeni Zahodni breg, kjer se je v Ramali srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ta je Sullivanu poudaril, da je Gaza ključni del palestinske države, vsaka ločitev oziroma izolacija katerega koli dela države pa je nesprejemljiva, je sporočil urad palestinskega predsednika.

V četrtek se je Sullivan v Tel Avivu sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, obrambnim ministrom Joavom Galantom ter člani izraelskega vojnega kabineta. Sullivan je izraelske oblasti pozval, naj v bližnji prihodnosti zmanjšajo intenzivnost ofenzive v Gazi, medtem ko je Galant pred tem napovedal, da bi lahko vojna trajala še več mesecev.

Sullivan je sicer tudi danes ponovil, da ima Izrael pravico "preganjati Hamas", a mora pri tem spoštovati mednarodno pravo in se izogniti civilnim žrtvam v Gazi, poroča britanski BBC.

bHelhJcDhGE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.