Izak Košir

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Vesna Bukovec

Vesna Bukovec: Drugačen svet je mogoč, Galerija Domžale, Domžale

Do 04/01

Družbenokritične risbe umetnice Vesne Bukovec odpirajo neskončen niz vprašanj o našem bivanju, ki je zastrupljeno z nastopaštvom politike in brezbrižnostjo. Njene podobe se zdijo enostavne, čiste, skoraj kot fotografije, nosijo pa močna sporočila in premisleke o solidarnosti, rasizmu, feminizmu, o pravici do protesta, demokraciji, o nujnosti boja za čisto okolje, o skupnostih onkraj kapitalizma. Kot je ob razstavi zapisal Jurij Smole, si Vesna Bukovec drzne svoja opažanja zelo neposredno tudi izraziti, njene risbe pa pripomorejo k spreminjanju sveta na bolje.

Meta Krese: Nismo stroji!, Jakčev dom Dolenjskega muzeja, Novo mesto

Do 17/02

Fotografinja in novinarka Meta Krese se po dveh uspešnih razstavah v Ljubljani s svojimi fotografskimi zgodbami o tekstilnih delavkah in delavcih predstavlja tudi v novomeškem Jakčevem domu. Tokrat je združila podobe, ki so več kot dve desetletji nastajale doma in po svetu, med drugim v Burkini Faso, Ameriki, Bangladešu in Romuniji, in odstirajo zgodbe ljudi, ki stojijo za majicami, srajcami, kavbojkami in nešteto drugimi izdelki, ki jih nosimo in uporabljamo vsakodnevno. Pri tem spoznavamo različne vidike tekstilne industrije na geopolitični ravni, od pridobivanja surovine do proizvodnje oblačil, hkrati pa avtorica problematizira vlogo zahodne kolonialne ekspanzije pri tem, pa tudi vlogo kapitalizma in socializma ter globalnega neoliberalizma. Pri tem ne pozabi na vpliv in posledice, ki ju ima tekstilna industrija v sodobni družbi.

Trappy Christmas Vol. 2, Cvetličarna, Ljubljana

25/12 ob 21.00

V Cvetličarno se vrača največja trap zabava pri nas, na kateri bodo nastopili osrednji nosilci domače trap-rap kulture. Prvi bo pred občinstvo stopil Ezra, sledili pa bodo Junior, T.A.M.Z.Y., Matter in Capital Crew, za finale pa Masayah, ki še vedno navdušuje z letošnjim albumom Zavedno. Za nič kaj umirjen »božični« koncert boste v predprodaji odšteli slabih 14, na dan dogodka pa slabih 16 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.