STA

 |  Kultura

Žižek, Dolar in drugi filozofi v Cankarjevem domu

Cikel predavanj velikih imen filozofije

V Cankarjevem domu se danes začenja cikel predavanj velikih imen filozofije. Na odrih Linhartove dvorane in Kluba CD se bodo do 29. februarja zvrstila predavanja filozofov Alenke Zupančič, Petra Klepca, Jele Krečič, Roberta Pfallerja, Jureta Simonitija, Slavoja Žižka, Franka Rude in Mladena Dolarja. Brezplačna predavanja se bodo začela ob 19. uri.

Cikel predavanj je nastal na pobudo Jele Krečič v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta z naslovom Srebrna okna, ki je do 27. februarja na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.

"Štiri dvojice predavateljev in predavateljic bodo v štirih terminih naslovile zelo različne teme, ki segajo od bolj aktualnih do bolj filozofsko elementarnih, povezujeta pa jih dve teoretski jedri: G. W. F. Hegel tokrat tudi kot filozof sivine in senc ter teorija Jacquesa Lacana, ki bo med drugim služila kot izhodišče za analizo aktualnega družbenega ozračja, potrošništva ter strukture želje in jezika. Pojem indirektnosti, ki je tesno povezan z obema miselnima tradicijama, bo v pomoč pri diagnosticiranju lingvističnih oziroma popularno kulturnih fenomenov, pa tudi pri premisleku pojma univerzalnosti," je o ciklu zapisala Krečič.

Cikel bosta danes odprla filozofa ter urednika Problemov Alenka Zupančič in Peter Klepec. Kot je zapisala Krečič, se bo Zupančič posvetila znova obujenemu konceptu radikalnega zla, v predavanju pa bo ponudila razmislek, kaj so njegove aktualne filozofske, etične, psihoanalitične in politične implikacije, ter izpostavila njegovo intimno vez z nemožnim oziroma "nemogočim".

"Štiri dvojice predavateljev in predavateljic bodo v štirih terminih naslovile zelo različne teme, ki segajo od bolj aktualnih do bolj filozofsko elementarnih, povezujeta pa jih dve teoretski jedri: G. W. F. Hegel tokrat tudi kot filozof sivine in senc ter teorija Jacquesa Lacana, ki bo med drugim služila kot izhodišče za analizo aktualnega družbenega ozračja, potrošništva ter strukture želje in jezika."

Jela Krečič 

Klepec se bo osredotočil na problem krutosti, ki jo dandanes soglasno zavračamo, obsojamo in preganjamo kot utelešenje zla, a ta kljub temu vseeno (še vedno) obstaja. Eden izmed razlogov za to avtor najde v paradoksni in izmuzljivi naravi same krutosti.

18. januarja sta na programu predavanje Roberta Pfallerja z naslovom Sivo v sivem služenja dobrin in struktura želje ter predavanje Jele Krečič z naslovom Hollywood, indirektnost in Ted Lasso. O tem, kako je univerzalnost postala singularna, bo 20. februarja razmišljal Jure Simoniti, Slavoj Žižek pa, ali lahko presežemo Hegla s Heideggrom. 29. februarja sta ob koncu cikla na programu predavanji Franka Rude z naslovom Bitka senc in Mladena Dolarja z naslovom Filozofija in homonimija.

Cikel predavanj je nastal v sodelovanju z raziskovalnim projektom Resnica in indirektnost. Na poti do nove teorije resnice, ki ga financira javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris).

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.