STA

 |  Svet

»Kitajska je izstrelila satelit. Prosimo, pazite na svojo varnost.«

Izstrelitev kitajskega satelita sprožila alarm na Tajvanu

Kitajska je po poročanju tamkajšnjih državnih medijev danes uspešno izstrelila satelit, kar je sprožilo alarm na Tajvanu. Prebivalci otoka so na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila, vendar je premier Joseph Wu pojasnil, da ni šlo za nevarnost napada, temveč zgolj opozorilo pred morebitnimi padajočimi ostanki nosilne rakete.

"Kitajska je ob 15.03 po pekinškem času uspešno izstrelila satelit Einstein Probe," je poročala kitajska državna televizija CCTV. Satelit bo po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua namenjen astronomskim opazovanjem "skrivnostnih prehodnih vesoljskih pojavov".

Izstrelitev satelita je sprožila alarm na Tajvanu, ki je sicer od izstrelišča v kitajski provinci Sičuan oddaljen okrog 2000 kilometrov. Prebivalci otoka so na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila v kitajščini in v angleščini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ko naše nebo preleti nosilna raketa, nekaj njenih ostankov običajno pade na to območje. Zato naš nacionalni center za opozarjanje v takšnih primerih izda tovrstno opozorilo. To se je v preteklosti že dogajalo."

Joseph Wu,
tajvanski premier

"Kitajska je izstrelila satelit, ki je preletel južni zračni prostor. Prosimo, pazite na svojo varnost," je pisalo v kitajščini. Angleški del sporočila pa je vseboval svarilo pred "zračnim napadom" in opozarjal na raketo, ki naj bi preletela tajvanski zračni prostor.

Vsebino sporočila je pojasnil tajvanski premier Joseph Wu, ki je ravno v tem času imel novinarsko konferenco. Zbranim novinarjem in drugim prisotnim je povedal, da je šlo za satelit in ne za napad. Dodal je, da je bilo opozorilo izdano zaradi morebitnih padajočih ostankov izstrelitvenega modula oziroma nosilne rakete.

"Ko naše nebo preleti nosilna raketa, nekaj njenih ostankov običajno pade na to območje. Zato naš nacionalni center za opozarjanje v takšnih primerih izda tovrstno opozorilo. To se je v preteklosti že dogajalo," je povedal Wu, ki je danes nagovoril tajvansko javnost pred prihajajočimi sobotnimi volitvami.

Kaz7i3kEE2A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.