STA

 |  Svet

Gaza / Izrael pristal na ocenjevalno misijo Združenih narodov 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je poudaril, bo naloga misije določiti, kaj je potrebno storiti, da se bodo razseljeni Palestinci ob zmanjšanju intenzivnosti izraelske ofenzive lahko vrnili domov

Izrael je pristal na misijo Združenih narodov, ki bo ocenila razmere na severu Gaze, je med obiskom v Tel Avivu povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Kot je dejal, bo naloga misije določiti, kaj je potrebno storiti, da se bodo razseljeni Palestinci ob zmanjšanju intenzivnosti izraelske ofenzive lahko vrnili domov.

Blinken je glede vrnitve civilistov sicer poudaril, da se to ne bo moglo zgoditi čez noč zaradi "resnih infrastrukturnih in humanitarnih izzivov", poroča izraelski časnik Haaretz.

Sever Gaze, kjer se nahaja istoimensko mesto, v veliki meri zasedajo izraelske sile. Območje je obširno uničilo obstreljevanje, kopenska ofenziva in trajajoči spopadi med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelsko vojsko, civilisti pa so večinsko zapustili svoje domove in se v skladu z navodili Izraela podali proti domnevno varnejšemu jugu enklave.

Blinken je v zvezi s civilnimi žrtvami danes posredno kritiziral ravnanja Izraela, saj da so dnevne številke mrtvih v Gazi, še posebej otrok, izrazito previsoke.

Povedal je tudi, da Izrael mora biti partner palestinskim voditeljem, ki so pripravljeni voditi svoje ljudi in da mora prenehati sprejemati ukrepe, ki spodkopavajo sposobnost Palestincev, da vladajo sami sebi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken se je pred tem danes sestal z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, premierjem Benjaminom Netanjahujem in zunanjim ministrom Izraelom Kacem.

Od izbruha vojne v Gazi je izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu. Na tokratni je pred Izraelom obiskal tudi Savdsko Arabijo, Turčijo, Grčijo, Jordanijo, Katar in Združene arabske emirate.

3eYTWSaXWJU

ggRcH7ck_R4

nDRA_Lvwx3M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.