STA

 |  Svet

»Kitajska ne bo nikoli sprejela kompromisa glede Tajvana«

Washington so pozvali, naj preneha zagotavljati vojaško pomoč otoku, kjer bodo v soboto potekale volitve

Kitajska ne bo nikoli sprejela kompromisa glede Tajvana, so danes sporočili iz Pekinga in Washington pozvali, naj preneha zagotavljati vojaško pomoč otoku, kjer bodo v soboto potekale volitve. Te bodo pozorno spremljali tako na Kitajskem kot v ZDA, saj bo njihov izid vplival na prihodnost odnosov med Taipeijem in Pekingom.

Na prvih letošnjih obrambnih pogovorih med Kitajsko in ZDA, ki so v ponedeljek in torek potekali v Pentagonu, so kitajski predstavniki od ameriških zahtevali, da ZDA prenehajo oboroževati Tajvan in izrazijo nasprotovanje tajvanski neodvisnosti, je razvidno iz poročila kitajskega obrambnega ministrstva.

"Kitajska je izrazila pripravljenost, da z ZDA razvije zdrave in stabilne vojaške odnose na podlagi enakopravnosti in spoštovanja," so po poročanju britanskega BBC zapisali na ministrstvu. Poudarili so, da Peking ne bo nikoli popustil oziroma sklenil kompromisa glede Tajvana, ki ga v okviru politike ene Kitajske dojema kot del svojega ozemlja.

Glede na torkovo poročilo Pentagona pa so ZDA ponovno potrdile svoj poziv k miru in stabilnosti v Tajvanski ožini, obenem pa poudarile svojo zavezanost politiki ene Kitajske. Izpostavile so tudi pomen ohranjanja odprtih linij komunikacije med vojskama obeh držav, da se "tekmovanje ne bi sprevrglo v konflikt", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem času je Kitajska okrepila svoj politični in vojaški pritisk na oblasti na Tajvanu, kjer bodo v soboto potekale predsedniške in parlamentarne volitve. Idejo o samostojnosti otoka medtem podpirajo predvsem ZDA. Lani je Washington prvič odobril neposredno vojaško pomoč otoku, ki od konca kitajske državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od Pekinga.

Neposredno komunikacijo, vključno s komunikacijo med vojskama obeh držav, sta sicer ZDA in Kitajska obnovili po novembrskem srečanju ameriškega predsednika Joeja Bidna in kitajskega voditelja Xi Jinpinga v San Franciscu.

mtZ6vlKhwuc

aUY9Q8zpZlE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.