KC, STA

 |  Družba

»Brez medicinskih sester ni in ne bo delujočega zdravstvenega sistema«

100. obletnica izobraževanja medicinskih sester v Sloveniji, ki je temeljito vplivalo pri profesionalizaciji poklica, pomena razvoja stroke in ki še vedno odigra pomembno vlogo pri pacientih, družinah in družbi

Dveurna opozorilna stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana, 13. februarja 2018

Dveurna opozorilna stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana, 13. februarja 2018
© Borut Krajnc

Slovensko zdravstveno varstvo ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v leto 1923, ko so se začele ustanavljati strokovne šole za zdravstveno nego. Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije združuje več kot 16.800 članic in članov, predstavljajoč ključno skupino v slovenskem zdravstvu.

Leta 1923 je bila ustanovljena Šola za sestre v okviru Zavoda za socialno-higiensko zaščito dece v Ljubljani. Z delovanjem so začeli 3. januarja 1924. To je predstavljalo pomemben korak v razvoju zdravstvene nege v Sloveniji, saj so se začele oblikovati kadre za delo v preventivnih socialnovarstvenih ustanovah in bolnišnicah.

Po letu 1951 se je šola preimenovala v Šolo za medicinske sestre, uvedba novega naziva pa je pomenila pomemben mejnik v profesionalizaciji poklica. Po letu 1951 se je izobraževanje dvignilo na višjo stopnjo, kasneje pa tudi na univerzitetno raven, kar odraža nenehen razvoj stroke.

Predsednica Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman poudarja nepogrešljivo vlogo medicinskih sester v zdravstvenem in socialnem varstvu. Opozarja, da brez te najštevilčnejše poklicne skupine v zdravstvu ni delujočega sistema, ki bi lahko zagotavljal varno in kakovostno oskrbo za vse paciente.

"Medicinske sestre smo nepogrešljive v zdravstvenem in socialnem varstvu ter imamo neprecenljivo vlogo tako v družinah in skupnostih kot družbi nasploh. Tega se pacienti zavedajo ter nam izkazujejo neizmerno hvaležnost in spoštovanje. Skrajni čas je, da se naše pomembne vloge zavejo tudi politika in politični odločevalci. Brez medicinskih sester, ki predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu, ni in ne bo delujočega zdravstvenega sistema, v katerem bo mogoče varno in kakovostno poskrbeti za vse paciente," je navedla Monika Ažman.

"Medicinske sestre smo nepogrešljive v zdravstvenem in socialnem varstvu ter imamo neprecenljivo vlogo tako v družinah in skupnostih kot družbi nasploh. Tega se pacienti zavedajo ter nam izkazujejo neizmerno hvaležnost in spoštovanje. Skrajni čas je, da se naše pomembne vloge zavejo tudi politika in politični odločevalci. Brez medicinskih sester, ki predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu, ni in ne bo delujočega zdravstvenega sistema, v katerem bo mogoče varno in kakovostno poskrbeti za vse paciente."

Monika Ažman,
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije

Leta 2022 je na Bledu potekala generalna skupščina Evropske federacije združenj medicinskih sester, kjer so se med drugim ukvarjali s problematiko zadrževanja zaposlenih v zdravstveni negi. Predsednica Zbornice zdravstvene nege Monika Ažman je za STA poudarila, da je v Evropi v zadnjih dveh letih približno 30 odstotkov medicinskih sester opustilo svoj poklic. Predstavniki držav so soglasno opozarjali na temeljne spremembe po pandemiji covida-19, ki so močno vplivale na poklic medicinskih sester. Poudarek je bil tudi na opozorilih o izčrpanosti teh strokovnjakinj, kar je prispevalo k temu, da je v povprečju 30 odstotkov medicinskih sester v Evropi v zadnjih dveh letih zapustilo svoj poklic.

Kasneje, leta 2023 je slovensko izobraževanje babic praznovalo 270 let, kar je med drugim prineslo posebno priznanje in uvrstitev v UNESCO seznam. Ženske, ki so vstopile v ta poklic, so pomembno zaznamovale njegov vzpon in razvoj. Zaščitne sestre, prepoznavne po svetlomodri in beli barvi delovnih oblek, so bile ključne v obdobju pred vojno, pri čemer je Angela Boškin postala najbolj prepoznavna.

V počastitev stoletnice je Pošta Slovenije izdala priložnostno poštno znamko, ki simbolizira trdo delo, predanost in pomembnost medicinskih sester v slovenskem zdravstvu.

Stoletje medicinskih sester v Sloveniji predstavlja izjemno zgodovinsko pot, polno dosežkov in priznanj. Kljub temu se soočajo z izzivi, zato je nujno, da politika in odločevalci prepoznajo njihovo ključno vlogo in zagotovijo pogoje za nadaljnji razvoj te pomembne stroke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.