Uredništvo

 |  Družba

»Lahko je pametovati, da je kmetijstvo eden največjih krivcev za klimatske grozote«

IZJAVA DNEVA

"Na naši kmetiji smo bili v lanskem letu tolikokrat pod vodo, da sem minulo nedeljo, ko so se zaradi velike količine padavin njive v naši dolini spet začele spreminjati v jezera, doživela panični napad. Že sam zvok dežja, ki je žuborel po žlebih in kanalih, me je spravil v nenadzorovan jok. Pa ne živim izključno od kmetijstva. A izkušnja klimatskih sprememb, ki jo na kmetijah doživljamo zadnja leta, pušča v naših telesih, v naših živčnih sistemih in v naših mislih grozljiv odtis. Lahko je pametovati, da je kmetijstvo odgovorno za tretjino globalnih izpustov ogljikovega dioksida in torej eden največjih krivcev za klimatske grozote, ki se nam dogajajo. To je res. A zelo neumno je misliti, da smo kmetijstvo zgolj kmetice in kmetje. Kmetijstvo smo vsi mi. Ti, ki to bereš, jaz, ki to pišem, in ministrica, ki se bo morala večino stvari šele naučiti."

(Kolumnistka Nataša Kramberger v Dnevnikovi kolumni o tem, da je "neumno misliti", da so kmetijstvo zgolj kmetice in kmetje, temveč smo po njenem kmetijstvo "vsi mi")

© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.