STA

 |  Svet

»ZDA podpirajo ukrepe za ustanovitev palestinske države«

Ameriški državni sekretar Blinken je tudi vztrajal, da bi morali vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, sistematično prenesti na palestinsko upravo v skladu z veljavnimi sporazumi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ob srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu znova potrdil, da ZDA podpirajo konkretne ukrepe za ustanovitev palestinske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponovil je tudi stališče Washingtona, da mora palestinska država obstajati poleg Izraela, v obeh pa morata biti mir in varnost, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Blinken je tudi vztrajal, da bi morali vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, sistematično prenesti na palestinsko upravo v skladu z veljavnimi sporazumi. Izrael že več let zadržuje del teh sredstev, zaradi česar ima palestinska uprava finančne težave.

V pogovorih z Abasom je Blinken omenil tudi povečano nestabilnost na Zahodnem bregu, kjer je bilo v zadnjih mesecih v racijah izraelske vojske ali napadih judovskih naseljencev ubitih več sto Palestincev.

Blinken, ki je od prejšnjega tedna na maratonski bližnjevzhodni turneji, že četrti od začetka vojne v Gazi, bo danes obiskal še Bahrajn, so sporočili iz State Departmenta. O možnostih preprečitve zaostrovanja spora med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas bo Blinken po napovedih govoril s kraljem Hamadom bin Iso al Kalifo. V Bahrajnu imajo ZDA ameriško oporišče in sedež pete ameriške flote.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.