STA

 |  Politika

Levica protestno izstopila iz skupine prijateljstva z Izraelom

"V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam," je poudarila poslanka Levice Tatjana Greif

Protest za priznanje Palestine pred Državnim zborom v Ljubljani leta 2014

Protest za priznanje Palestine je v Ljubljani na Trgu republike potekal že pred desetimi leti 
© Borut Krajnc

Poslanka Levice Tatjana Greif je danes protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom, so sporočili iz stranke. V pojasnilu je zapisala, da izstopa zaradi krvave morije v Gazi. Levica je ob tem tudi obsodila vabilo poslancem izraelskega veleposlaništva na današnje predvajanje posnetkov napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočna, obupana in jezna, ob masakru v Gazi, pred očmi celega sveta, ki ne stori ničesar," je v izjavi zapisala poslanka in poudarila, da iz skupine izstopa iz protesta proti moriji v Gazi, ki jo je označila za gnusno genocidno dejanje.

Ob tem je izpostavila katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi civilisti v enklavi, in obsodila militantno držo Izraela, ki po njenih besedah napoveduje še hujše napade in totalno uničenje Palestincev.

"V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam," je še zapisala.

Še pred tem so pri Levici danes tudi obsodili vabilo izraelskega veleposlaništva izbranim poslancem na predvajanje neobdelanih posnetkov napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki naj bi bila danes v ljubljanskem Mini Teatru. Projekcija je bila kasneje odpovedana.

Vodja poslanske skupine stranke Matej T. Vatovec je v luči vabila na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da na zagovor pokličejo izraelskega veleposlanika in obsodijo tovrstne poskuse "propagandne kampanje" in "vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji".

"To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo."

Matej T. Vatovec,
vodja poslanske skupine Levice

"To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo," meni Vatovec.

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je prav tako članica skupine prijateljstva z Izraelom, pa je v izjavi za medije izrazila "zelo negativno presenečenje nad dejanji izraelskega veleposlanika", ki po njeni oceni skuša izkoristiti skupino prijateljstva za to, da bi s čustvenim izsiljevanjem poskušal poslancem prikazati posnetek napada Hamasa na znani koncert. Pri tem je ta napad označila kot vrednega vsega obsojanja. Menila je še, da želita s tem "na nek način veleposlanik in s tem država Izrael opravičiti svoje dejanje nad palestinskim prebivalstvom, ki ga ni mogoče drugače oceniti, kot da gre za genocid".

V izjavi v državnem zboru je še izrazila pričakovanje, da bodo vlada, premier in zunanja ministrica v uradnih izjavah jasno povedali, da se nad palestinskimi prebivalci v Gazi izvaja genocid in da ga obsodijo. Menila je tudi, da bi morala Slovenija v imenu humanosti in človečnosti začeti priznavanje Palestine kot države.

Se je pa danes izraelski veleposlanik Zeev Boker s sodelavci sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za portal N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.